2010. január 27., szerda

Ebéd indiai hangulatban


Ezt az ebédet pár hete készítettem, amikor a nagymama-kommandó szokásos hétvégi látogatása zajlott. Gondoltam, úgysem esznek gyakran ilyesmit, hát tegyünk egy próbát, mit szólnak az indiai ízekhez. Amúgy is ki szerettem volna próbálni a karácsonyra kapott fűszereket, ez pedig pont jó alkalomnak bizonyult.
A húsnak az indiaiak biztos nem örültek volna, mert karajt használtam a tandoori páchoz, egyszerűen azért, mert a heti bevásárlásnál még nem tudtam, hogy ez lesz az ebéd. A száraz karajnak nagyon jót tett a fűszeres-joghurtos pác, alig várom, hogy szabadtűzön is megsüthessem, mert azért az lesz az igazi. A köret egy fűszeres tepsis krumpli volt, meg egy pikáns, korianderes-narancsos saláta, joghurtos öntettel, ami nagyon jól passzolt a fűszeres húshoz. Összességében véve nagy sikere volt az ebédnek, anyukámnak a garam masalás krumpli annyira nem jött be, de a hús és a saláta telitalálatnak bizonyult, Zsófi szerint is.

Recept

A húshoz

fejenként két szelet sertéskaraj
2 dl joghurt
3-4 gerezd fokhagyma
3 cm-es gyömbérdarab
egy evőkaná
l tandoori masala

A körethez

egy kg krumpli
3-4 kis fej hagyma
egy-két teáskanál
garam masala
só, olaj

A salátához

2 nagyobb narancs
2 kis cukkini
egy fej lilahagyma
egy teáskanál őrölt koriander
1 dl joghurt


A húst előző este bepácolom. A páchoz a joghurtot összekeverem a tandoori fűszerkeverékkel, belereszelem a gyömbért és a fokhagymát. A karajszeleteket gyengén besózom és a pácban jól megforgatva egymásra rakom, lefedem és egy éjszakát a hűtőben pihentetem. A sütés előtt legalább egy órával kiveszem, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
A salátához a cukkinit meghámozom, felnegyedelem és vékony szeletekre vágom. A narancsokat megpucolom és felnegyedelve szeletelem. A lilahagymát félfőre vágom. A hozzávalókat salátástálba teszem, gyengén sózom, rászórom a koriandert és belekeverem a joghurtot. Tálalás előtt egy-két órát a hűtőben érlelem.
A fűszeres krumplihoz a krumplit megtisztítom és nagyobb kockákra vágom. Olajjal meglocsolom, szórok rá sót, meghintem garam masalával, és kézzel jól összeforgatom, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje. Rászórom a nagyobb darabokra vágott hagymát is.A sütőt 180 fokra előmelegítem, és ropogósra sütöm a krumplit, ez kb. 45 perc.
Amikor a krumpli már majdnem jó, előveszem a grillserpenyőmet, egy kiskanál olajat forrósítok benne, és ebben sütöm ki a páctól kissé lecsepegtetett karajszeleteket.
A húst a masalás krumplival és a narancssalátával tálalom.
(A képért elnézést kérek, katasztrófa, de jobbra nem futotta, mert éhes volt a család.)

4 megjegyzés:

Unknown írta...

pedig a kep egesz jo, Zsuzsi!!! A tandoori masala tartalmazza a szinezoanyagot is? Mert vasarolnak de itt Kolozsvaron nem talaltam az uzletekben

Zsuzsi írta...

Köszi:-)
Van benne valamilyen színezék. Ha eseleg van nálatok Tesco, a nemzetközi polcon érdemes megnézni.

szepyke írta...

Valamiért nem jelensz meg nálam az oldalsávban, pedig vagy hatszor megnéztem, hogy mi a gond. Nem értem...:) Ez a kaja nagyon jó lett, a színe, valami fantasztikus!:)

szepyke írta...

Nah, mára rendeződött a dolog!:))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails