2010. január 6., szerda

Retro-szelet



Ez a húsétel számomra a gyerekkort idézi, anyukám gyakran készítette hétvégén ebédre, mindig volt mellé valamilyen saláta, köretként pedig rizs vagy sült krumpli. Ezért kereszteltem el retró-szeletnek. Általában csirkemellből, sertéskarajból szoktuk csinálni, de most szűzpecsenyéből készítettem.
A gombás raguhoz a saját termesztésű paradicsomunkból még nyáron főzött fűszeres házi ketchupot használtam, ez a boltival össze sem hasonlítható, kevésbé édes, de sokkal fűszeresebb, és jól kiegészítette a füstölt sajt ízét.
A tálat, amiben a szeleteket összesütöm, mindig a hús elősütéséhez használt zsiradékkal szoktam kikenni, mert ez nagyon finom szaftot produkál, amikor összeolvad a gombás raguból kisülő ízekkel.

Recept

60 dkg szűzpecsenye
35 dkg gomba
egy kis fej hagyma
két gerezd fokhagyma
egy csokor petrezsely
8-10 szelet füstölt sajt
8 dkg vaj
2 evőkanál olaj
2 evőkanál házi ketchup
só, bors

A szűzpecsenyéből 8-10 érmét vágok, ezeket kicsit megveregetem, így kb. tenyérnyi hússzeleteket kapok. Serpenyőben 5 dkg vajat forrósítok a két evőkanál olajjal, és elősütöm benne a sóval, borssal meghintett hússzeleteket. Ha ez megtörtént, a sütéshez használt zsiradékkal kikenek egy tepsit vagy tűzálló tálat, és belefektetem a húsokat.
A gombás raguhoz a maradék vajon megpárolom a finomra vágott hagymát, rádobom a gombát, a felszeletelt fokhagymát, sózom, borsozom, és puhára sütöm. A végén hozzákeverem a felaprított petrezselymet is, majd –ha már levettem a tűzről – a ketchupot.
A hússzeleteken egyenlően elosztom a gombás ragut, mindegyikre egy szelet sajtot fektetek, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm az ételt.
Cukkinis krumplipürével ettük.

6 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Ilyenkor döbbenek rá, hogy mar nem vagyok mai csirke:-) Háziasszonykodásom hajnalán ez nálam is menő fogás volt:-) Köszönöm, hogy eszembe juttattad!

Gyöngyi írta...

Nagyon finom, hasonlót szoktam én is készíteni. Egy dolog, ami izgat, miért retro? Hisz ma is esszük! Valahogy nem vagyok kibékülve ezzel a retro szóval, sem öltözködésben, sem a konyhában, sem a zenében. Az unokák minek hívják majd az Anyu főztjét? Retro-retro-retronak? Ajjaj..

Zsuzsi írta...

Gabojsza, nagyon szívesen!
Gyöngyi, nem tudom, szerintem a retro szó kapott mostanában egy negatív felhangot. Nekem mindig a kevésbé trendi, de finom vagy jó érzéssel eltöltő dolgok, tárgyak jutnak eszembe. Lehet, hogy nosztalgia-szeletnek kellett volna neveznem...

Unknown írta...

Nagyon jo a recept Zsuzsi! Csak annyi megjegyzesem lenne-ne haragudj meg-amikor puha koreteket fenykepezel, vegyel mar egy inox kerek vagy negyszogu format amibe beteszed, es diszitsd ki egy kis kaliforniai paprika bronoise-zal vagy chivas-szal, nezd meg milyen jol nez ki. Jatssz egy kicsit a formakkal es a szinekkel. Bocs a megjegyzesert

Zsuzsi írta...

Köszi az építő kritikát, szívesen fogadom. Majd igyekszem, bár mostanában lehet, hogy be se fogok jutni a konyhába:-). Ismét dolgozom.

Gyöngyi írta...

Rendben Zsuzsi, kieggyeztünk:) nosztalgia szelet:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails