2010. március 24., szerda

Oldalas a grillről


Ezen a hétvégén végre kijelenthettem, hogy itt a tavasz. Ennek örömére elkezdtük – pontosabban Attila elkezdte – felásni a veteményest, összegereblyéztük a lehullott leveleket, felfedeztük, hogy a krókusz már virágzik és a tulipánok is bújnak, és előkerült a grillsütő is.
Oldalas volt a tervbe vett menü, és Attila kérésére ezúttal grillen fejeztem be az ételkészítést.
Azért csak befejeztem, mert a grillezésre szánt oldalast jól befűszerezve meg szoktam párolni a sütőben, majd a leszűrt szaftból fűszerekkel készített barbecue-szósszal kenegetve sütjük meg grillen. Mivel a szósz mézet és ketchupot is tartalmaz, a hús könnyen megég, és ha nyersen kezdeném a grillezését, előbb szenesedne el, mint puhulna meg.
Az első idei grill nagyon jól sikerült, gyorsan el is tüntettük mind egy szálig.

Recept

1 kg húsosabb sertésoldalas
őrölt koriander
köménymag
4 gerezd fokhagyma
kevés őrölt rozmaring
só, bors
darált erőspaprika (elhagyható)

A barbecue szószhoz
4 evőkanál ketchup
4 evőkanál szójaszósz
két kiskanál méz
A hús alatt maradó szaft és fokhagyma

Az oldalast egyben hagyva besózom, megszórom korianderrel, rozmaringgal és a köménymaggal, kevés borssal, és a fűszereket (a darált erőspaprika-krémet is, ha úgy tetszik) jól beledörzsölöm a húsba. Egy evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetem és a gáztűzhelyen minden oldalán erős tűznél körbesütöm. A tűzről levéve mellédobom a fokhagymagerezdeket héjastul, öntök alá annyi vizet, hogy a hús derekáig érjen, alufóliával lefedem és előmelegített 170 fokos sütőben puhulásig – kb. egy óráig – sütöm. Ha az oldalas puha, kiveszem a tepsiből és tetszőleges méretűre darabolom. A szaftját tálba öntöm, belenyomom a megsült fokhagymát, hozzáadom a ketchupot, szójaszószt és mézet, majd megkenem vele az oldalasdarabokat. Mivel a hús még jó forró, beszívja a szószt, ezért a kenést még egyszer megismétlem. A mártást hagyom kicsit rászáradni a húsra, amíg a faszénparázs elkészül.
Ha már jó a parázs, a húsdarabokat a grillrácsra teszem és kb. 10-15 perc alatt megsütöm gyakori forgatás közepette. A maradék szószt a sült hús mellé tálalom, és adok még hozzá hagymás tört krumplit és káposztasalátát is.


7 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Jaj, már hetek óta oldalasról álmodozok, hát még egy ilyenről... Istenien néz ki.

lorien írta...

De jó is ez! És az is, hogy végre lehet grillezni

Zsuzsi írta...

Szerintem hétvégén ismételjük, már ha az idő engedi (nem azt mondják az időjósok sajnos).

Névtelen írta...

mindenhol ez a fokhagyma... hát senki nem érzékeny rá, csak én? Vagy csak én csináltam meg a food-detective tesztet?

Zsuzsi írta...

Őszintén sajnállak, megőrülnék, ha érzékeny lenne rá bárki is a családban, mert egyrészt finom, másrészt meg egészséges. Esetleg sütve talán nem okoz olyan sok problémát, próbáltad?

Névtelen írta...

köszi zsuzsi, most még nem eszem egy darabig fokhagymát, megnézem, hogy tényleg megszűnnek e a tüneteim hosszú távon, és utána fogok próbálkozni a kisütött verzióval.

Zsuzsi írta...

Remélem, sütve bejön!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails