2010. március 12., péntek

Reggeli keksz


Többször írtam már, hogy a reggeli kávém mellé legszívesebben süteményt, kekszet, vagy valami hasonlót fogyasztok. Ez persze akkor a legjobb, ha a reggeli házi készítésű, mint például a most következő keksz, amit – mint mindig – a GoodFood-on találtam.
El is készítettem, és megint nem csalódtam: finom, ropogós, és a zabpehely miatt egészségesebb, mint a bolti változatok.
Szerintem a cukor mennyisége nyugodtan lecsökkenthető 15 dkg-ra, mert elég édesnek találtam. Még egy dolgon változtattam: az eredetihez képest kétszeres mennyiségű étcsokoládét tettem bele, mondanom sem kell, hogy nem ártott neki.
A keksz a lányom tetszését is elnyerte, mint ahogy az a – egyébként nem beállított – fotón is látszik: miközben a képet csináltam, odasomfordált a dobozhoz, és nemes egyszerűséggel kicsent egy darabot…

Recept

10 dkg liszt
¼ kávéskanál szódabikarbóna
¼ kávéskanál sütőpor
¼ kávéskanál só
12,5 dkg puha vaj
17 ,5 dkg barnacukor
2,5 dkg kristálycukor
egy tojás
egy kávéskanál vanília kivonat
5 dkg durvára vágott dióbél
5 dkg apróra darabolt étcsokoládé
17,5 dkg zabpehely (a kisebb, puhább szemű változat)


A sütőt 180 fokra – légkeverésnél 160 fokra – előmelegítem, két tepsit sütőpapírral kibélelek.

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót összekeverem. A vajat a tojással, cukorral és a vaníliával krémesre keverem robotgép segítségével, majd hozzáadom a lisztes keveréket, végül pedig belekeverem a diót, csokoládét és a zabpelyhet is. A masszából diónyi golyókat csípek ki, a sütőlemezre helyezem, majd kézzel/villával laposra nyomom, hogy megkapjam a kívánt alakot. A kekszet az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem kell megijedni, ennyi idő után a sütemény még nem szilárd, de hűlés közben megkeményedik.
A kisült kekszeket rácsra téve kihűtöm, és kekszesdobozban tárolom.


9 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Biztos, hogy százszor jobb, mint a bolti. És az a sok csoki!

Sajtkukac írta...

Az angol receptek cukormennyiségét én is élből felezni szoktam :-)

Thrini írta...

Elvittem a receptet, köszi.
Én is szeretek a GF-en nézelődni, örülök, hogy nem kell fordítanom, így gyorsabb. :)

b írta...

Szia Zsuzsi,
felhasználtam (fizikailag és elméletileg is a receptedet), ha nem gond. Először a BA-n (vagy az elődjén) olvastam, ma végre meg is csináltam. És köszönöm.
Lirian

Zsuzsi írta...

Lirian, dehogy gond, erre van a blog!
Jó rég jelent meg a porontyon, csoda, hogy van aki emlékszik rá! Én köszönöm!

b írta...

:) már ott olvasva nagyon tetszett, éreztem, hogy finom lesz :) és a családban is kedvező fogadtatásra talált, egész meghatódtak, hogy friss süti volt reggelire :)
Lirian

Zsuzsi írta...

Na, akkor még jobban örülök neki!

Névtelen írta...

Szívesen elkészíteném ezt a kekszet, nagyon klassznak tűnik. Kérdezném, hogy hol kapható a kisebb, puhább szamű zabpehely, amiről írsz (márkaneve?). Köszi előre is.

Zsuzsi írta...

Például a Sparban van saját márkás is belőle, nem is drága.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails