2010. március 9., kedd

Szalonnába tekert csirkemáj


Nem sok időt töltök mostanság a konyhában, így igyekszem gyors és finom ételeket készíteni akkor, amikor ráérek. Ez az étel is ilyen, gyakran kerül asztalra, most hétvégén is elkészítettem.
Mindenki kedveli – a nagy májrajongó Zsófit is beleértve -, az elkészítése pedig nem több fél óránál, minden előkészületet figyelembe véve. Általában krumplipürével és valamilyen salátával vagy savanyúsággal esszük.
A májat előszeretettel készítem sütőben, mert így nem kell a harmadfokú égési sérülések veszélyétől tartanom, csak betolom a sütőbe letakarva, és annyi a dolgom, hogy az utolsó öt percre levegyem róla a fóliát.
Ha van itthon, mindig öntök alá fél deci fehérbort, ami persze elhagyható, de a szalonna, a bor és a máj nagyon jó ízhatást tud produkálni együtt.
A képért elnézést kérek, de sok időm nem volt a fotózásra, túl éhes volt a család…

Recept

50 dkg tisztított csirkemáj
szeletelt bacon (kb. 20 dkg)
őrölt rozmaring
majoranna
0.5 dl fehérbor
két evőkanál olaj
frissen őrölt feketebors

A májat darabonként egy szelet baconbe tekerem, a szalonnát a májon keresztülszúrt fogpiszkálóval rögzítem. Az így előállított batyukat kiolajozott tepsibe fektetem, megszórom nagyon kevés rozmaringgal (lehet helyette friss ágat is tenni) és majorannával, kevés borssal, aláöntöm a bort és a tepsit alufóliával letakarom. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a lefedett májat kb. tíz-tizenöt percig sütöm. Ezután leveszem a fóliát, kicsit emelek a hőfokon és még öt percig sütöm, hogy a bacon megpirulhasson. Csak a tányéron sózom – bár ez a szalonna miatt nem muszáj – és krumplipürével meg salátával vagy savanyúsággal tálalom.

3 megjegyzés:

Anikó írta...

Ez így nagyon finom, én is csináltam
vendégségre, mi friss puha kenyérrel
ettük, hordós savanyúsággal.Vendégek
hörögtek a jóllakottságtól.
Isteni receptjeid vannak, már egy ideje csendben figyelem és sütöm-főzöm.Szeretem az egyszerű ételeket.
Azok a legjobbak.

Névtelen írta...

Próbáld meg, hogy egy szem aszaltszilvát is teszel a közepére és úgy tekered be baconba!
A többi u.a. Üdv Margócza

Anyucika írta...

Én még nem csináltam ilyet de már ettem anyuméknál.Nagyon szeretem::.

Kérlek nézz be hozzám ajándék vár

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails