2010. április 22., csütörtök

Csokis keksz


CCC, avagy chocolate chip cookies, azaz csokidarabos keksz. Szerintem nem sokan vannak, akik ne ismernék ezt a süteményt, recepteket interneten százával lehet találni, minden üzletláncban kapni is (én a Spar-ét szeretem legjobban) de most az én kedvencem következik.

Nem túl autentikus a forrásom, mert ez egy F. Nagy Angéla-recept, de nekem ebben az összeállításban ízlett legjobban a keksz, finom, omlós, pár napos állás után kifejezetten puha, kávé mellé tökéletes nassolnivaló.

Zsófi lányom sem veti meg, ritkán szokott kapni belőle, mire megeszi, lehet átöltöztetni meg fürdetni, de inkább ezen nyammogjon, mint a ki tudja miből készülő bolti édességeken.
A receptnek egy hátránya van: kis adag, érdemes megduplázni a mennyiségeket, ha az ember tele akarja vele tömni a kekszesdobozt.

Recept

8 dkg barnacukor
5 dkg kristáycukor
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg vaj
csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
1 tojás
15 dkg liszt
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
egy marék durvára vágott dió (ha Zsófi kap belőle, kihagyom)

A kétféle cukrot a vaníliáscukorral, szódabikarbónával habosra keverem, hozzáadom a tojást és ezzel is alaposan kikeverem. Rászitálom a lisztet, beleforgatom a nagyobb darabokra aprított csokoládét és a diót. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanálnyi halmokat teszek a tésztából – ezt legegyszerűbb kézzel csinálni - , ezeket kicsit le is lapogatom, majd a kekszet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütöm. A tepsiről rögtön átpakolom rácsra (ekkor még képlékenyek, nem kell megijedni), és így hűtöm ki.
Fémdobozban tárolom.

2 megjegyzés:

Gina írta...

Guszta!
És meddig áll el?:))

Zsuzsi írta...

Ameddig hagyják, Gina:-)) Komolyra fordítva a szót, amikor készült, más sütményekee is sütöttem, úgyhogy két hét után is volt belőlle egy-két szem, és semmi gond nem volt vele.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails