2010. április 13., kedd

Disznófejsajt házilag


Mostanában újra divatba jöttek az olcsó, korábban lenézett alapanyagok, mind a hazai, mind a külföldi csúcsgasztronómia használja újabban a belsőségeket- nemcsak májat - , ökörfarkat, pofahúsokat és hasonló alkatrészeket. Ezt nagyon helyesnek és követendőnek tartom, hiszen nem csak karajból meg csirkemellből áll a világ, olcsó húsrészekből is lehet kifogástalan ételt készíteni, csak tudni kell a módját.
Régóta ki akartuk próbálni a sertésfejből készült kocsonya- illetve disznósajtszerű készítményt, de most hétvégén jött el a megvalósítás ideje. A hentesnél beszereztük a fél disznófejet – amin Zsófi lányom jókat kacarászott – majd Attila nekiállt, én meg instrukciókat adtam a fűszerezéshez.
Én az ilyesmit általában nem eszem meg, a főtt sertéshúst ki nem állhatom, de Attila unszolására megkóstoltam a még meleg húst. Legnagyobb csodálkozásomra omlós, puha és a főtt marhahúshoz hasonló állagú volt, amit viszont imádok. Az is meglepő, hogy a látszólag csak csontból álló disznófejről mennyi színhúst lehet lefejteni.
Mivel az alapanyag is ízlett, megkóstoltam a végeredményt is: mit mondjak, minden bolti felvágottat kenterbe ver, az ára sokkal kedvezőbb, azzal fűszerezzük, amivel akarjuk, és még sorolhatnám. Biztos, hogy fogunk még készíteni hasonlót.


Recept


Egy fél disznófej
Egy sárgarépa
Egy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
10-15 szem egész feketebors


A disznófejet mély fazékba teszem, rászórom a borsot, babérlevelet, felengedem annyi vízzel amennyi ellepi. Mellédobom az egészben hagyott répát és vöröshagymát, valamint 3 gerezd megtisztított fokhagymát és lassú tűzön addig főzöm, amíg a hús elkezd leválni a csontról. Ez kb. 2,5-3 óra.
A főtt húst a csontól még melegen leszedem, a bőrös részekkel együtt kisebb darabokra vágom. (A fület Attila megette) Egy félgömb alakú tálat folpackkal kibélelek úgy, hogy a peremén túllógjon. Beleszedem a fejhúst, ráöntök a főzőléből kb. egy merőkanálnyit, illetve annyit, amennyit a hús felszív, (ne legyen túl nedves, a lé csak kocsonyásító kötőanyagként szolgál) elegyengetem villával, ráhajtom a kilógó folpackot és hűtőben pár óra alatt kidermesztem mint a kocsonyát. Úgy tálalom, mint a disznósajtot.


5 megjegyzés:

Lilla írta...

Suldigung, de az nem olyan nagy meglepetés, hogy finomabb, mint a bolti. De azért gratula! :-)
Csak óvatosan egyébként az új dolgok beemelésével az étrendbe, mert lehet, hogy allergiásak vagytok rá, kicsivel jobb esetben csak intoleránns a szervezet valamely összetevőre.
http://food-detective.hu/etelintolerancia/tunetei.html

Zsuzsi írta...

Köszi! Nekem az volt a meglepetés hogy nekem ízlett. Szerencsére - lekopogom- az ételallergia eddig elkerült minket, remélem, a jövőben is így lesz.

jókaja írta...

Nem csak finomabb, de tudod mi van benne, ami a boltiról nem mindig mondható le. :-(
Én pont ezek miatt kezdtem el felvágottakat is készíteni odahaza.

Zsuzsi írta...

Igen, figyeltem is, hogy miket csinálsz, és most a sikeren felbuzdulva szerintemmi is nekivágunk a felvágottaknak.

poro írta...

Só??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails