2010. április 28., szerda

Olajbogyókrém (tapenade)


Ez a kence provanszál eredetű, és számtalan variációja létezik. Alapja az olíva-és kapribogyó – egyébként érdekes módon nevét is ez utóbbiról kapta, holott olívából jóval több van benne -, melyet eredetileg mozsárban pépesítettek és olívaolajjal, meg különböző fűszerekkel kevertek krémmé. Alapeleme általában még a szardella és a fokhagyma, de kerülhet bele zöldfűszerként akár bazsalikom, savanykás-kesernyés ízének erősítése végett citromlé, sőt akár chilipaprika, tonhal, konyak és netalántán dió is.

Én hétvégére készítettem előételként, borozgatás mellé, és nagy sikerem volt vele. Ehhez azért hozzátartozik, hogy amikor említettem Attilának, hogy mit csinálok, akkor csak legyintett, hogy milyen hülyeség ez már megint, de kóstolás után igencsak odavolt a krémért, sőt már meg is kellet ismételnem, mert őnagysága repetát kívánt.

Szerintem ez igazán férfias ízű étel, akik szeretik az olajbogyót, azoknak természetesen be fog jönni, de akik nincsenek oda érte, azoknak is érdemes egy próbát tenni vele.
Az én verziómból sajnos kimaradt a szardella, mert nem kaptam, viszont került bele egy mokkáskanál dijoni mustár, ami szerintem nem rontotta el.
A képet nem magam készítettem, mert olyan tempóban sikerült elfogyasztani, hogy esélyem sem volt rá.

Recept


20-25 dkg magozott fekete olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
2- 3 evőkanál kapribogyó
só, frissen őrölt feketebors
mokkáskanálnyi dijoni mustár
2 szardellafilé
ízlés szerint pár csepp citromlé
kb. 1 dl extraszűz olívaolaj


A fokhagymát szeletekre vágom, a bogyókkal aprítógépben megforgatom. A keveréket mélyebb tálkába teszem, hozzáadom az ízesítőket, az olívaolajat, és botmixerrel pürésítem, de csak éppeen hogy, annyira, hogy összeálljon. Behűtöm, de fogyasztás előtt legalább negyed órát hagyom szobahőmérsékleten, hogy az olaj visszamelegedjen. Friss házi kenyérrel tunkoltuk, de pirítóssal sem lehet rossz.



Kép forrása: Dreamstime.com

6 megjegyzés:

Notburga írta...

Ezt feltétlenül kipróbálom! Imádjuk az olajbogyót. Ilyesmit már ettünk Görögországban, de szerintem az csak egyszerüen össze volt pépesítve, minden más hozzávaló nélkül.

Doctor Pepper írta...

ez egy szuper dolog!! én is nagyon szeretem.

Ági, aki főz írta...

Szardellapaszta esetleg?

Felhőlány írta...

Én is készítettem már ilyent és nagyon bejött! Igaz, akkor nekem sem volt szardellám, de már van, úgyhogy köszönöm az ötletet, hétvégén sorra fog kerülni! :)

Zsuzsi írta...

Notburga,Felhőlány, remélem, ízleni fog, mi teljesen rákattantunk!
Ági, sajna az sem volt!
DP: igen hasonló az ízlésünk, ez nem először derül ki:-))

Ízlésszindróma írta...

Milyen rég tervezgettem már, hogy csinálok ilyet, vettem már és nagyon tetszett, de akkor nem kell keresgélni itt a recept is, köszi:)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails