2010. április 15., csütörtök

Svéd almatorta


Ez a recept anyukám felfedezése volt pár hónapja, bár én kétkedve fogadtam, amikor mesélte, hogy milyen finom. Valahogy nem igazán kedvelem – illetve kedveltem – a tojáshabbal borított süteményeket, általában a menzás máglyarakások szalmonellaveszélyes adagjai jutottak eddig erről eszembe. De a véleményemet tényleg megváltoztatta ez az F. Nagy Angéla recept, most hétvégén 24 óra leforgása alatt sikerült is két tepsinyit előállítani belőle. Nem egy nagy was ist das az egész, negyed óra alatt össze lehet dobni, a sütés max fél óra, és már kész is az ínycsiklandóan illatozó igazi házias sütemény. Egy hátránya van: az adag nem túl nagy, úgyhogy azok, akiknél nagyobb mennyiségben fogy az édesség, bátran megduplázhatják a mennyiségeket. A recept egyébként megindította a fantáziámat, sok ötletem támadt, de ezeket nem lőném le előre.


Recept

3 nagy alma
egy citrom
egy szűk evőkanál kristálycukor
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
2 nagy tojás
7 dkg vaj
késhegynyi sütőpor
3 púpos evőkanál jóféle baracklekvár

A vajat a tojások sárgájával, a liszttel, sütőporral, 5 dkg porcukorral és egy csipet sóval gyorsan tésztává gyúrom. Kibélelek vele egy kisebb tepsit vagy tűzálló tálat, úgy, hogy kis pereme is legyen, villával megszurkálom és 180 fokos előmelegített sütőben elősütöm kb. 6-8 perc alatt.
Amíg a tészta sül, az almákat meghámozom és vékony szeletekre vágom. Rászórom a kristálycukrot és fél citrom levét ráfacsarom, jól összeforgatom. (Az eredeti recept szerint cukros-citromos vízben meg kell főzni az almát, de mi jobban szeretjük, ha nyersen kerül a süteményre.) A tojások fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már kifehéredett, rászitálom a maradék porcukrot és ezzel kemény habot verek belőle, a végén beleteszem a citom másik felének a levét.
A félig sült tésztát megkenem baracklekvárral – nem spórolok vele - , elrendezem a tetején az almaszeleteket, és csinosan rásimítom a fehérjehabot. A sütő hőmérsékletét visszaveszem 150 fokra, és addig sütöm a süteményt, amíg a hab rózsaszínű lesz, ez kb. 20 perc. Langyosan vagy kihűtve kockákra vágva tálalom.

9 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon tetszik ez a recept, mindjárt ki is nyomtatom, mert így tutira nem marad el a kipróbálása!

Niki írta...

"menzás máglyarakások szalmonellaveszélyes adagjai..."Nagyon tettszik:)nagyon jóóóó...:-DDD És a sütike is nagyon tetszik...

Rita írta...

És vajon mitől svéd?

Zsuzsi írta...

Ami, Niki, örülök, hogy tetszett a recept és az írás is!
Rita,nem tudom, mert ha beírom gugliba, más jellegű süti jön ki, ezt F. Nagy Angéla tudná megmondani:-)

Ízlésszindróma írta...

Tetszik nekem is, napok óta valami almás sütikére vágyom:))

írta...

ma megláttam, meg is sütöttem a szomszéd bácsi 90. szülinapjára, és nagy sikert aratott! köszönöm szépen!

Zsuzsi írta...

Orsimama, nagyo örülök, hogy ilyen szép korú szomszéd bácsinak sikerült vele örömet szerezni!

Barbi konyhája írta...

Kedves Zsuzsi!
Megsütöttem a süteményt, nagyon finom lett, talán nekem egy kicsit édes, de azon tudok változtatni legközelebb. Az mitől lehet, hogy rengeteg levet engedett és a jénai aljában fél centis lé volt?
Ennek ellenére biztosan megsütöm máskor is!
Köszönöm a receptet!

Zsuzsi írta...

Barbi!
Szerintem az alma volt túl lédús. Ilyen esetben érdemes előbb kicsit megpárolni nagyon kevés vajon, a levétől teljesen lecsepegtetve pedig mehet a sütibe. Örülök, hogy ettől eltekintve ízlett azért.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails