2010. június 9., szerda

Eperlekvár


Hétvégén sikerült végre epret befőznöm. Ennek a gyümölcsnek most van szezonja, de a kedvezőtlen időjárás és árvíz miatt az ára nem igazán ezt tükrözi, még mindig 6-700 Ft körül mozog kilója. Ennél azonban én jóval kedvezőbb költséggel állítottam elő a télire valót.
Ugyan a Tahi Eperfesztivált idén elmosta a Duna és valószínűleg július30 körül kerül megrendezésre, a környékbeli termelők az út szélén kocsiból, kisasztalról kínálják a portékájukat. Én is egy hasonlóan árusító nénitől vettem az epret, amit 700 Ft-ról 600 Ft-ra alkudtam le, de a néni nagyon kedves volt, mert külön kis zacskóban adott ingyen vagy fél kilónyi kissé ütődött gyümölcsöt, miután megkérdezte, hogy szoktam-e habot vagy turmixot készíteni. Hazaérve neki is fogtam a lekvárfőzésnek, amihez ugye meg kell mérni az epret. Ekkor döbbenten tapasztaltam, hogy nem négy, hanem öt kiló eper boldog tuladonosa lettem 2400 forintért, ami azért igen jó ár. A néni vagy elmérte, vagy nem akart tovább ülni a tűző napon, vagy csak egyszerűen nagylelkű volt, mindenesetre én ennek nagyon örültem.


Recept

4 kg eper tisztán mérve
1 kg cukor
2 db Haas Quittin 3:1 arányú befőzőszer
1 db Haas Quittin 2.1 arányú befőzőszer
egy citrom leve (opcionális)

Az epret kicsumázom, nagyon alaposan folyó vízzel leöblítem és egy megfelelő méretű – lehetőleg rozsdamentes vagy ép zománcú – fazékba teszem. Mivel mi a darabos lekvárt szeretjük, amiben jóformán egész eperszemek vannak, nem darabolom a gyümölcsöt, hanem krumplitörővel megabajgatom. Rászórom a befőzőszert (a 2:1 arányú használata kényszermegoldás volt, mert három kg gyümölcsre készültem), majd lassú tűzön állandóan kevergetve felforralom.Ha már forr, hozzáadom a cukrot, a citromlét, ha kicsit keményebb állagú lekvárt szeretnék, és újraforrástól számítva öt percig főzöm. Azon forrón kiforrázott üvegekbe kanalazom, rácsavarom a tetőt és fejre állítom. Így hagyom öt percig, utána talpukra állítom az üvegeket, megvárom, amíg kihűlnek, utána pedig a kamrapolcra sorakoztatom őket.
14 kisebb üveg lett ebből a mennyiségből, de egyet már következő nap megettünk egy süteményhez.
A lekvár állaga elég híg, tele van gyümölcsdarabokkal, így desszertöntetként is kiválóan hasznosítható.

5 megjegyzés:

Kata írta...

Jó lehet! (irigykedő szmájli) nálunk hétvégén 1200 pénz volt kilója, de nem is nagyon volt eper, így az idén is elmarad az eperlekvár főzés...

"saját levében" írta...

Szép! A színe is! A szeddmagadban 380 Ft. volt.

Notburga írta...

Igen, ez az amit én a hétvégére tervezek... (Mi is a darabos lekvárért vagyunk oda, a párom kanállal eszi ;-)

Zsuzsi írta...

Kata, tudom, hogy nagy szerencsém volt a beszerzésnél, anyukám is ezerért vett, na persze ugye, ha magam szedtem volna, mint "saját levében"....
Notburga, ugyanez dettó, és még azt mondják, hogy a férfiak nem édesszájúak:-)

szepyke írta...

Várunk!http://szepsegtar.blogspot.com/2010/06/szolgalati-kozlemeny-gasztrobloggerek.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails