2010. június 23., szerda

Tudatos táplálkozás avagy miben segíthet az INBÉ?




Mindig is fontosnak tartottam a kiegyensúlyozott táplálkozást, s ez egyre inkább így van, amióta megszületett a lányom.
Amit én kiegyensúlyozott táplálkozáson értek, az nem a manapság olyan divatos fitness-wellness étrend – amely sajnos sokaknak egyet jelent a párolt csirkemell salátával/párolt zöldséggel kombóval - , hanem olyan táplálkozás, amelyben minden fajta tápanyag és ételféleség helyet kap, legfeljebb eltérő arányban.
Vallom, hogy ugyanúgy szüksége van a szervezetünknek zsírokra, fehérjékre, cukrokra, csak az nem mindegy, hogy ezeket a tápanyagokat milyen arányban fogyasztjuk.

A helyes arány megtalálásához nyújt segítséget az INBÉ-jelölés, melynek rendszerét az EU élelmiszeripari konföderációja alakította ki, és amelyet több országban sikeresen alkalmaznak. A jelölés önkéntes alapon működik, nagy multicégek, hazai gyártók és kisvállalkozások is feltüntetik termékeiken az INBÉ-t.

Az INBÉ azaz Irányadó Napi Beviteli Érték a kiegyensúlyozott étrend kialakítását nagymértékben segíti, mert tartalmazza, hogy a megjelölt termék egy adagja milyen mennyiségben tartalmaz cukrot, zsírt, telített zsírsavakat és nátriumot (konyhasót). Ezen felül jelzi az élelmiszer energiatartalmát (kalóriaérték) , s ami a legfontosabb, arról is információt nyújt, hogy e tápanyagmennyiségek a napi szükséges mennyiséghez képest mekkora arányt képviselnek.
A referenciaértékek egy egészséges, átlagos fizikai aktivitású és testtömegű felnőtt nő igényei (napi 2000 kalóriás étrendje)szerint kerültek meghatározásra.

A témát körbejárva jutottam el a
jelölés honlapjára, ahol nagyon sok érdekes információ található a jelölés jelentőségéről, tartalmáról, mindemellett mintaétrendek és ételkalkulátor segíti az olvasót saját táplálkozása kiegyensúlyozásában.

Ezt a bejegyzést a
TÉT platform felkérésére írtam, amely ebben a hónapban kiemelt figyelmet fordít a tudatos táplálkozásra, egy kampány keretében hívja fel a figyelmet az INBÉ jelölésre.
Egyfelől nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek az akciónak, másrészt ez nekem is kapóra jön, hiszen tudom, hogy van mit változtatnom az étkezésben.

Mint ahogy ezen a blogon olvasható, nem én vagyok az, aki bármilyen ételféleséget megvonna magától, pusztán azért, mert az ne adj isten cukrot, vagy netán zsírt tartalmaz. Ez látszik is rajtam, de a jövőben megpróbálok a jelenleginél jobban odafigyelni a megfelelő energiabevitelre, és a tápanyagok helyes arányú kombinációjára. Vannak ugyan olyan dolgok, amikből nem engedek (ezek közül a legfontosabb, hogy a vajat nem cserélném margarinra akkor sem, ha fizetnének érte), de a fenti honlapokon olvasott tanácsokat szívesen megfogadom.

Szerencsére már érnek a konyhakertben a zöldségek, fűszerek, kaphatók az idénygyümölcsök, lehet menni pecázni,úgyhogy nem lesz nehéz egészségesebben táplálkozni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails