2010. július 5., hétfő

Kókuszos-meggyes tejberizs


Gyors nyári finomság receptje következik most. A kiindulási pont az volt, hogy Zsófi lányom éppen a szénhidrátokat iktatta ki a manöken- diétájából. Gyermekem ugyanis néha az Atkins- féle sok hús-sok zöldséggel elv mentén táplálkozik, máskor meg szénhidrátot eszik, egyedül a zöldség a stabil, ki nem zárható tényező. Ennek kívántam véget vetni ezzel a desszerttel egy rövid időre. A hatás nem maradt el, Zsófi boldogan falatozta a gyümölcsrizst uzsonnára, de akár reggelire is.
A kókusz meggyel történő párosítása nagyon bejött nekünk, és mivel idén nagyon édes a meggy, elhanyagolható mennyiségű cukrot tettem a rizshez főzés után. Nagyon finom, hűsítő édesség, most érdemes nekiállni, amíg tart a meggyszezon.

Recept

40 dkg rizs (kerekszemű)
5 dkg vaj
5 dl tej
egy 400 ml-s kókusztejkonzerv
csipet só
8 dkg cukor
egy mokkáskanál fahéj
50 dkg magozott meggy

A rizst megmosom és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a sót és a vajat, addig főzöm, amíg a vizet teljesen magába szívja. Ekkor hozzáöntöm a tejet és a kókusztejet, beleszórom a fahéjat és nagyon kis lángon meg-megkeverve puhára főzöm. Akkor jó, ha krémesre fő, nem szívja fel az összes folyadékot (ha kevés lenne, még öntök hozzá tejet főzés közben).
Ha a rizs már puha, belekeverem a cukrot és hagyom langyosra hűlni, ekkor keverem hozzá a meggyet. Teljesen kihűtöm és hűtőszekrényben tárolom pár órát, hogy az ízek össze-érhessenek. A tetejére mehet meggy - nekem már csak cseresznye jutott, mert a többi meggy lekvárban végezte - friss kókusz megreszelve, pirított kókuszreszelék, vagy ami tetszik.
Ez elég nagy adag, de nálunk kevesebbel nem érdemes nekikezdeni.

2 megjegyzés:

Szemi írta...

Hát ez isteni lehetett!

Bianka írta...

nagyon-nagyon guszta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails