2010. augusztus 3., kedd

A férfi kenyere


Amióta dolgozom, Attila van itthon Zsófival, idén szeptemberig, mert akkortól visszavonhatatlanul bölcsis lesz a lány.
Ezt minden apának ki kellene próbálnia legalább pár hónapra, mert egyrészt beletanul a gyerekkel kapcsolatos napi rutinteendők elvégzésébe, ami jól jöhet, ha anyukának valamilyen okból pár napig távol kell lennie, ráadásul fantasztikus, hogy mennyire elmélyíti az apa-gyerek kapcsolatot.
A háziúri teendők azzal is járnak, hogy néha főzni kell. Én munka után általában elkészítem a következő napra az ennivalót nekik, de például a kenyérsütés az itthon levő feladata.
Attila ebbe tökéletesen beletanult, az ő kenyerei szebbek, mint az enyémek, és nekem jobban is ízlik (bár ez lehet azért is, mert mindig finomabb, amit csak úgy elém tesznek).

Egyik nap olvasom az emailjét: „sül a kenyér, most szalonnásat csinálok”. Na, mondom magamban, ez milyen lesz, kíváncsi vagyok.
Miután hazaértem, a képen látható kenyér fogadott. Az egy dolog, hogy szép lett, de finom is, semmi nem volt eltúlozva benne, kellemesen füstös a szalonnától, enyhén fokhagyma ízű, vajjal megkenve nagyon jó.

Recept

50 dkg liszt
egy tasak (7 g) száraz élesztő
2 kiskanál só
2,8-3 dl meleg víz (amennyit a liszt felvesz)
2 evőkanál olaj
15-20 dkg nagyon húsos szalonna
3 gerezd fokhagyma

A lisztből a sóval, olajjal, élesztővel, meleg vízzel robotgép segítségével tésztát dagasztok, akkor jó, amikor a tál falától elválik, nem ragad, hólyagos.Ekkor belegyúrom az apróra vágott szalonnát és hozzáadom a lereszelt fokhagymát is. Átgyúrom, hogy az ízesítő anyagok jól elkeveredjenek a tésztában, majd langyos helyen duplájára kelesztem. Ekkor jól átgyúrom, majd formába teszem, és tovább kelesztem, amíg a forma pereméig fel nem jön,.Ezután hideg, 180 fokra beállított sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Rácsra téve hagyom kihűlni, és próbálom nem megvágni ezalatt az idő alatt (nem mindig sikerül)
Akár 2-3 napig is élvezhető, nem morzsálódó kenyér lesz, mely ízesíthető zöldfűszerekkel, magokkal, vagy tetszés szerint bármivel.

12 megjegyzés:

timus írta...

Wow, hol osztogatnak ilyen konyha- és apatündér hapsikat? (bár lehet az enyimé is megtenné, ha úgy hozná az élet). A kenyér amúgy meglehetősen jól néz ki. :)

Doctor Pepper írta...

hűű, tök jól hangzik. és riszpekt az alkotónak!

Unknown írta...

Ilyen kenyérnek férfikézből lehet csak származnia ;) Hagymás-zsíros kenyér alapjaként nagyon jól el tudnám képzelni. Gratulálok és üdv Attilának!

Zsuzsi írta...

Timus, kutyát kell venni, én sétáltatás közben tettem szert rá:D (de rég is volt)
DP, Beatbull, köszönöm, átadom. Beatbull, külön örülök, hogy ilyen poszthoz nem csak lányok kommentelnek:-))

Szemi írta...

A kenyér nagyon guszta, a férjednek gratulálok . :D

ancora írta...

sziasztok!

ancora írta...

1 kilo liszthez hany ilyen format kell,hogy vegyek es milyen nagysagut?
Jo a fem vagy szilikon legyen?
Vagy nem kell,csak egy forma es egymas utan sutom oket? Az lenne a jo,mert az nme kerulne olyan sokba.
Vagy nem szabad,mert elkel a tobbi nyers teszta?
Meddig erjen a teszta,mikor a formaba ontom,feleig vagy haromnegyedeig?

Elore is kosz szepen.
a.

ancora írta...

Kezzel hany percig,oraig kell dagasztani kabe egy kilo lisztbol keszult tesztat?

ancora írta...

Ha femformat hasznalok akkor kilisztezzem ,vajazzam,vagy csak sutopapir legyen benne?
Vagy jobb a szilikon forma?

ancora írta...

A begyurt kesz teszta lefagyaszthato? Gondoltam,hogy reggelire jo lenne a friss kenyer,csak kivennem,es sutnem rogton.De hogy kell ezt pontosan csinalni?
Mondjuk,lehet,hogy ugy csinalnam,hogy az egy kilo lisztbol keszult tesztat negy reggelire ennenk.Elozo este tegyem at a negyedet a normal hutobe?
Vagy reggel vegyem ki fagyottan es ugy sussem rogton? Az nem jo,mert nem fer ugy bele a formaba...

De az is lehet,hogy megsutom mind egyszerre.

Névtelen írta...

jo lett.

Névtelen írta...

nagyon jo lett a kenyer!
ancora

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails