Előzőleg sosem készítettem még sütőtökből levest, de régóta izgatja a fantáziámat. Végül lányom kedvében járva próbálkoztam meg vele, mert ő a leglevesesebb pillanatnyilag a családban. ennek megfelelően a lehető legegyszerűbb fűszereket használtam.
Egyéb fűszerei lehetnek: rozmaring, római kömény, gyömbér, narancs, szerecsendió, chili. Egzotikusabb fűszerezésnél tejszín helyett kókusztej is mehet bele. Babáknak fűszerezés nélkül, sűrűbb püréként adható.
Mindenkinek elnyerte a tetszését, nekem leginkább akkor jött be, amikor jól megcsepegtettem tökmagolajjal.
Recept
80 dkg sütőtök felkockázva (tiszta súly)
1,2 liter húsleves/alaplé
egy közepes fej hagyma
egy evőkanál aprított rozmaring
mokkáskanálnyi szerecsendió
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
só, bors
tökmag, tökmagolaj
A tököt a felaprított hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel lábosba teszem, a levessel felöntöm és 30 percig főzöm kis lángon, miután felforrt. Ha a tök már puha, turmixolom a levest, felforralom, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal díszítem, de zörgősre sütött bacon vagy pirított zsemlekocka is mehet bele „betétnek.”
Az írás a Bezzeganyán jelent meg, ahol péntekenként találkozhattok a receptjeimmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése