Ezt a levest a maradék zöldségeim felhasználására főztem. Nagyon finom könnyű leves, amelyet a citromos íz tesz a megszokottól eltérővé és frissé. A répát kislányom kedvéért tettem bele és bejött a számításom: a mostanában eléggé rosszul evő gyerekem pillanatok alatt eltüntetett egy nagy tányérnyi levest vacsorára.
Recept
2 nagyobb sárgarépa
arasznyi póréhagyma
egy gerezd fokhagyma
egy-két ág friss kakukkfű (mokkáskanálnyi szárított)
3 dkg vaj
só, bors
0,5-1 deci tejszín
fél citrom leve és reszelt héja
1,5 liter zöldségalaplé
A vajat felolvasztom, megpárolom rajta a felszeletelt póréhagymát és a feldarabolt répát. (Aki nem szereti a levesben úszkáló hagymadarabokat, egy kis fej hagymát vagy a pórét egészben tegye a leveshez a répa megfuttatása után, így könnyebb tálalás előtt eltávolítani. )
Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beleteszem a kakukkfüvet, majd addig főzöm, amíg a répa már majdnem puha. Ekkor hozzáadom a kisebb rózsákra szedett brokkolit is és a zöldségek puhulásáig főzöm. Akkor jó, ha még inkább roppanós, mert ha szétfő, nem gusztusos. Hozzáöntöm a tejszínt, belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét is, és 1-2 perc alatt készre főzöm.
A recept eredetileg a Bezzeganyán jelent meg.
5 megjegyzés:
Szívesen elkanalazgatnám ;-)
Guszta, biztos nagyon finom! Örüljél hogy a gyerkőcöd szereti a répát nagyon egészséges.
Nyami nyami :)
Nagy kedvencem lett és kislányom is szereti ;-) köszi a receptet!
Váljék egészségetekre, nálam is szeretik a gyerekek!
Megjegyzés küldése