Vannak nyulaink, saját célra tartjuk őket, így a nyúlhús is tányérra kerül mostanában. Készítettem már belőle vadast, paprikást, aszalt szilvás-vörösboros ragut, de újabban tepsiben sütöm, amióta kikísérleteztem ezt a receptet. Nem kell nagy dolgokra gondolni, az egésznek az a lényege, hogy a szárazabb nyúlhús a füstölt szalonna és a fehérbor kedvező hatásának köszönhetően vajpuhára sül, ízét pedig a mellette sült zöldség és a felhasznált zöldfűszer gazdagítja. Jelenleg ez a kedvenc nyulas fogásunk, de még jópár ötletem van, hogy miként lehetne elkészíteni.
Recept
Egy egész nyúl (kb. 1,5 kg)
10-15 dkg füstölt szalonna
25 dkg gomba
4-5 szál sárgarépa
2-3 közepes fej hagyma
egy fej fokhagyma
só, bors
friss kakukkfű és rozmaring
egy-két evőkanál olaj
egy deci száraz fehérbor
A nyulat feldarabolom (a gerincről levágom a két combot, két lapockát, a gerincet megfelezem), a gerincen levő hártyát leszedem. A húst besózom, megborsozom és egy tepsiben – amiben a sütőbe kerül majd – az olajon minden oldalát megpirítom a húsrészeknek.
Ezután rászórom a felaprított zöldfűszereket, minden darabra fogvájóval rátűzök egy szép szelet szalonnát. Melléteszem a lapjában félbevágott fokhagymafejet és a negyedelt hagymákat, aláöntöm a bort és az előmelegített 170 fokos sütőbe teszem. Fél óra múlva körérakom a megpucolt, de egészben hagyott répát és az egész gombafejeket, ha szükséges, öntök alá kevés vizet és a hús puhulásáig sütöm, a sütési idő végén a hőfokot kissé feljebb emelem és a húst pirosasra sütöm. Krumplipürével szoktuk enni.
4 megjegyzés:
Nagyon guszta így készen, szívesen megkóstolnám ! Hogy én kipróbálnám? Nem hiszem! Gyerekkoromban ettem édesanyám csinált pörköltnek nyulat az is finom volt!
Klassz! Csak azt tudnám, hoygan lehet úgy háziállatot nevelni, hogy mellette el is utazhassak pár napra...
Na, ezért nem utazunk mi sehova vagy 14 éve. Kutyák, nyulak, stb.
Zsuzsi, hát ez sajnos... :-(
Megjegyzés küldése