2012. október 24., szerda

Gőzgombóc vaníliamártással


Erről az ételről mindent gondoltam volna, csak azt nem, hogy ilyen könnyű elkészíteni. Mindig vágytam rá, hogy megfőzzem, de nem mertem belevágni. Aztán végül a Macikonyha blog leírása alapján csináltam meg, nagy sikerrel, olyannyira, hogy a családom többször is visszatapsolta. 
Igazi jó kis télies étel, egy tartalmasabb leves után tökéletes második fogás lehet a sokak számára osztrák síeléseket is felidéző édesség.
Nagyon finom és könnyű desszert, a gombócot lehet olvasztott vajjal és darált mákkal tálalni, de még jobb, ha egy kis vaníliamártás is kerül mellé.

A recept eredetileg a Bezzeganyán jelent meg

Recept 

50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
3 evőkanál cukor
csipet só
egy egész tojás
egy tojássárgája
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál puha vaj
egy citrom reszelt héja
A töltéshez sűrű szilvalekvár (kb. 20-25 dkg)
A mártáshoz
2 tojássárgája
3 ek. cukor
fél vaníliarúd kikaparva
6 dl tej
3 teáskanál liszt vagy étkezési keményítő
 
A gombóchoz a hozzávalókból a vaj kivételével közepesen lágy, rugalmas tésztát dagasztok, ha kezd összeállni, a puha vajat is beledolgozom. Langyos helyen duplájára kelesztem.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, henger alakúra formázom, majd 8 darabba vágom. Minden darabot a tenyerembe véve kicsit kilapogatok, egy teáskanál lekvárt teszek a tésztára, a sarkait összecsípem, és a tenyeremben gombóccá formázom. Ha sikerült a gombócozás, a kész golyókat letakarva még 30 percig kelesztem.
Ezalatt egy nagy fazékban két-háromujjnyi vizet forralok a gőzöléshez. A megkelt gombócok tetejére kis darab vajat kenek, egy vajjal megkent párolóbetétre vagy szitába teszem, a víz fölé helyezem (én szitával csináltam), lefedem, és a közepesnél kisebb lángon 15 percig gőzölöm.
Ha kész, vaníliamártással körülöntöm, és darált mákkal megszórva kínálom a gőzgombócot.
A vaníliamártáshoz a hozzávalókat habverővel összekeverem, beledobom a felhasított vaníliát és állandó kevergetés mellett lassú tűzön felforralom, amíg kicsit besűrűsödik.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is úgy vagyok vele, hogy nem mertem.
Most viszont felbátorítottál.
A vaníliamártásnál nem ugrik össze a tojás a forralástól?

Zsuzsi írta...

Nem kell nagy lángon csinálni, nekem még eddig mindig sikerült.

Névtelen írta...

A megadott mennyiségekkel hány főre szól a recept? Főételnek szánnám. Köszi előre is!

Zsuzsi írta...

Szerintem 4 főnek elegendő

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails