Erről az ételről mindent gondoltam volna, csak azt nem, hogy ilyen könnyű elkészíteni. Mindig vágytam rá, hogy megfőzzem, de nem mertem belevágni. Aztán végül a Macikonyha blog leírása alapján csináltam meg, nagy sikerrel, olyannyira, hogy a családom többször is visszatapsolta.
Igazi jó kis télies étel, egy tartalmasabb leves után tökéletes második fogás lehet a sokak számára osztrák síeléseket is felidéző édesség.
Nagyon finom és könnyű desszert, a gombócot lehet
olvasztott vajjal és darált mákkal tálalni, de még jobb, ha egy kis
vaníliamártás is kerül mellé.
A recept eredetileg a Bezzeganyán jelent meg
Recept
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
3 evőkanál cukor
csipet só
egy egész tojás
egy tojássárgája
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál puha vaj
egy citrom reszelt héja
1 tasak szárított élesztő
3 evőkanál cukor
csipet só
egy egész tojás
egy tojássárgája
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál puha vaj
egy citrom reszelt héja
A töltéshez sűrű szilvalekvár (kb. 20-25 dkg)
A mártáshoz
2 tojássárgája
3 ek. cukor
fél vaníliarúd kikaparva
6 dl tej
3 teáskanál liszt vagy étkezési keményítő
3 ek. cukor
fél vaníliarúd kikaparva
6 dl tej
3 teáskanál liszt vagy étkezési keményítő
A gombóchoz a hozzávalókból a vaj kivételével közepesen
lágy, rugalmas tésztát dagasztok, ha kezd összeállni, a puha vajat is
beledolgozom. Langyos helyen duplájára kelesztem.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, henger
alakúra formázom, majd 8 darabba vágom. Minden darabot a tenyerembe véve kicsit
kilapogatok, egy teáskanál lekvárt teszek a tésztára, a sarkait összecsípem, és
a tenyeremben gombóccá formázom. Ha sikerült a gombócozás, a kész golyókat
letakarva még 30 percig kelesztem.
Ezalatt egy nagy fazékban két-háromujjnyi vizet forralok a
gőzöléshez. A megkelt gombócok tetejére kis darab vajat kenek, egy vajjal
megkent párolóbetétre vagy szitába teszem, a víz fölé helyezem (én szitával
csináltam), lefedem, és a közepesnél kisebb lángon 15 percig gőzölöm.
Ha kész, vaníliamártással körülöntöm, és darált mákkal
megszórva kínálom a gőzgombócot.
A vaníliamártáshoz a hozzávalókat habverővel összekeverem,
beledobom a felhasított vaníliát és állandó kevergetés mellett lassú tűzön
felforralom, amíg kicsit besűrűsödik.
4 megjegyzés:
Én is úgy vagyok vele, hogy nem mertem.
Most viszont felbátorítottál.
A vaníliamártásnál nem ugrik össze a tojás a forralástól?
Nem kell nagy lángon csinálni, nekem még eddig mindig sikerült.
A megadott mennyiségekkel hány főre szól a recept? Főételnek szánnám. Köszi előre is!
Szerintem 4 főnek elegendő
Megjegyzés küldése