2008. április 13., vasárnap

Még mindig medvehagyma - Vajhal medvehagymás pürével


Korábbi vélekedésemmel ellentétben mégis tudtam venni medvehagymát a METRO-ban (!), így folytatódhatott tovább a kísérletezés.

Úgy döntöttem, hogy hétvégén halat készítek, úgysem győzöm eleget hangoztatni, hogy minél többet eszünk belőle, annál jobb.

Aktuális kedvencem jelenleg a vajhal - szintén METRO-s beszerzés. Állaga és formája hasonlít a tonhaléhoz vagy kardhaléhoz, azaz inkább olyan, mint egy steak, 2-2,5 cm-es szeletekre/érmékre vágva, szeletenként fagyasztva vettem. Húsa hófehér, nagyon ízletes, lédús, szálkamentes, nekem még a vörös tonhalnál is jobban ízlik. A hallal kapcsolatban a kevesebb több elvét szoktam érvényesíteni, azaz a lehető legkevesebb ízesítőanyaggal készítem el, hagyom érvényesülni az ízeket. Ebből a halból fejenként egy szeletet számítok, mert nagyon kiadós.

A halszeleteket medvehagymás krumplipürével kínáltam, aminek nagy sikere volt.

Recept

Személyenként egy szelet vajhal-filé
Só, frissen őrölt feketebors
Olaj, vaj
Tetszés szerint citrom

A körethez

Egy kiló krumpli
Vaj, tejföl, tej
Só, szerecsendió
15 dkg medvehagyma
10 dkg reszelt edami

A körettel kezdem a főzést. Megfőzöm a krumplit, áttöröm, a vajjal, tejjel, tejföllel a megszokott módon krumplipürét készítek, amit sóval, szercsendióval és vajon megfuttatott, csíkokra vágott medvehagymával ízesítek. A forró pürébe belereszelem a sajtot és tálalásig melegen tartom.

A halat közvetlenül a sütés előtt megsózom, vaj és olaj keverékén megsütöm úgy, hogy ne száradjon ki. Frissen őrölt borsot tekerek rá sütés közben.

A megsült halszeleteket a pürével tálalom és adok mellé citromgerezdeket, melynek levével ízesíthetjük a halat.

2 megjegyzés:

marci2 írta...

Nagy kedvencem a vajhal, eddig csak a Belga sörözőben szoktam enni, most itthon is nekilátok a te recepted alapján. Te hogy csinálnál rá esetleg fűszeres mandulabundát?

Zsuzsi írta...

Mondjuk megforgatnám kicsit felvert tojásfehérjében és ezután fűszerekkel elkevert, lapra vágott mandulában. Ebben az esetben sütőben sütném meg, nehogy leégjen a mandula.
Majd írd meg, milyen lett.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails