2008. július 8., kedd

Meggyes clafoutis


Még a hétvégén készítettem a most következő süteményt, mely gyorsan Attila kedvencévé vált.
A clafoutis egy francia gyümölcsös lepény, illetve felfújtszerűség, amelyet hagyományosan cseresznyével készítenek, de más nyári gyümölccsel is jó. Hasonlít a magyar
tejespitére/palacsintapitére, gyorsan elkészíthető és nagyon finom, egyetlen hátránya, hogy nagyon hamar elfogy…
Frissen a legjobb tálalni, ha kihűl, kissé összeesik, de én hidegen is szeretem.

A gyümölcs és a cukor mennyisége változtatható. Én mindig ayi gyümölcsöt haszálok, hogy egy réegben teljesen elfedje a forma alját, a cukrot pedig a felhasznált gyümölcs édességétől függően mérem.

Recept

40 dkg meggy
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
2 dl tejszín
0.5 dl tej
egy evőkanál vaníliás cukor
csipet só
egy mokkáskanál fahéj
vaj a tál kikenéséhez

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Kivajazok bőségesen egy laposabb tűzálló tálat, a kimagozott meggyet beleterítem. Ezután elkészítem a tésztát. Az egész tojásokat a cukorral és vaníliásukorral habosra keverem, beleteszem a csipet sót és fahéjat. Hozzáadom a lisztet, csomómentesre keverem, majd a tejet és tejszínt is beleöntöm. Olyan lesz a végeredmény, mint egy sűrűbb palacsintatészta. Ezt a keveréket ráöntöm a gyümölcsre és kb. 30-35 perc alatt aranybarára sütöm. Akkor jó, ha belül még remegős, de már nem folyékony.
Másnap közkívánatra nektarinnal is elkészítettem, mert a meggyes változat kb. fél óra alatt elfogyott.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Úgy látszik idén nyáron nagyon megy ez a clafoutis ;) Lassan nekem is muszáj lesz beadnom a derekam ;)
Csini lett a tálalás is! Képhez tipp: ügyelj a megfelelő színhőmérsékletbeállításra a fényképezőgépeden (naposnál napocska, felhősnél felhőcske stb.). Nem tudom, hogy a 350D-nél beállítható-e az egyéni színhőmérséklet is, mert akkor fényképezés előtt az adott fényviszonyokban lekaphatsz egy fehér lapot és abból kiszámíttathatod a fényképezővel a helyes színhőmérsékletet.
Persze utólag is kijavítható - ld. pl. Picasa, ahol egy egyszerű tolószabályzóval állíthatsz rajta - vagy ami nagyon tetszik, s ugyancsak ingyenes, s teljes mértékben a böngészőben használható (azaz nem kell telepíteni) a photoshop express, azaz a photoshop ingyenes leegyszerűsített változata. Regisztrálásnál mondjuk azt kell megadni, hogy USA-ban laksz, mert egyelőre csak erre korlátozták, utána viszont feltöltheted a saját képeidet és faraghatsz rajtuk. Nagyon könnyen használható, 4 kattintással pl. ezt hoztam ki ebből a képedből: ld. itt.

Zsuzsi írta...

Szia!
A clafoutissal tényleg most érdemes próbálkozni, annyiféle finom gyümölcs van szezonban, csak győzzön az ember választani.
Kösz a fotós tanácsot, be kell vallanom, hogy egyszerűen képtelen vagyok végigtanulmányozni a gép leírását, pedig nem ártana, nem vagyok egy nagy fotós. Eddig a Canon saját programját használtam javításra, de néztem a Picasát és jobbnak tűnik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails