2008. július 1., kedd

Palócleves


Ma a Köztisztviselők Napja tiszteletére nem dolgoztam. Ráérősen kezdtük a napot, a szokásos ötórai ébresztő híján nyolckor keltünk, reggeliztünk, henteshez meg boltba mentünk, főztem, egyszóval nem csináltunk semmi különöset.
Attila nagymamájától kaptunk egy kilónyi zsenge zöldbabot, ami ráadásul meg is volt pucolva, ezért mindenképpen fel kellett használni. Úgy döntöttem, palóclevest főzök belőle.
Több blogon is szereplő, tartalmas, magyaros leves ez, amelyet a palóc írófejedelem Mikszáth tiszteletére Gundel kreált.
Elvileg birka felhasználásával, leveszöldség nélkül készül, de volt egy pár kókadásnak indult répám, ami felhasználásra ítéltetett. Ami a húst illeti, mi marhából szoktuk, de most nem kaptam, ezért sertéslapocka került bele.
Mivel savanykás ízhatású levesről van szó, fűszerként érdemes tárkonyt vagy kaprot használni, én ez utóbbit tettem bele, mert a tárkonyért nem vagyok oda.

Recept

50 dkg hús (jelenleg sertéslapocka)
2 zöldpaprika
2 szem nagyobb krumpli
40 dkg zöldbab
2-2 fehér-és sárgarépa
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
kömény

2 babérlevél
egy csokor kapor
1-2 evőkanál liszt
2-3 dl tejföl

A tálaláshoz friss kenyér és tejföl

Egy evőkanál szalonnazsírral indítok, amin elkezdem pirítani a felaprított hagymát és a feldarabolt zöldpaprikát. Megszórom egy kiskanálnyi köménymaggal, picit megpattogtatom, aztán rászórok egy evőkanál pirospaprikát, elkeverem, ráöntök egy-két evőkanál vizet. Rádobom a húst, beleteszek egy babérlevelet, a felaprított fokhagymát és addig párolom fedő alatt az egészet, amíg a hús megpuhul. Magyarán pörköltet készítek. Ha ez megvan, beledobom a felkockázott répákat és krumplit, felengedem vízzel, sózom és addig főzöm, amíg a zöldségek legalább félig megpuhulnak. Ekkor adom hozzá a kb. 2 centisre vágott zödbabot és a zöldségek puhulásáig főzöm. Megszórom a felaprított kaporral, és a liszttel elkevert tejföllel behabarom. Forrón tálalom, a tányéron ízlés szerint tejfölözzük.
Ha nem lenne elég savanykás a tejföl, pár csepp citromlével szoktam savanyítani.


7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedvet kaptama levesfőzéshez:-)

Hogy viseled a várandósságot ebben a melegben? Kívánosabb lettél mint előtte?

Ezutón is gratulálok a babához..kicsit megkésve...

Nóri

"saját levében" írta...

Áááááá! A kedvenc levesem.! Az egyik...

Zsuzsi írta...

Sziasztok!
A meleget elég jól bírom, kívánós se nagyon lettem, szerencsére, de egyre nagyobb vonzalmam van mostanában a magyarosabb ételek, pl pörkölt iránt. Leendő leányom "parasztgyomrú" lesz, a szó legjobb értelmében:-)

Névtelen írta...

Legalább nem lesz finnyás:-)

Apuci mit szól,hogy leány érkezik? Nevet választottok már?:-)

Nóri

Zsuzsi írta...

Örül neki, meg én is,nagyon. Eleve lányos apa-típus (szerintem).
Zsófia Eszter lesz.

Névtelen írta...

Szép...mikorra vagy kiírva? Meddig fogsz még melózni?

Nóri

Zsuzsi írta...

Hát, úgy néz ki, hogy aradi vértanú lesz, mert 10.06-ra vagyok kiírva, de nem csodálkoznék, ha szeptember végén már megszületne.
Dolgozni addig fogok, amíg birok, ha így megy tovább, akkor még a 8. hónapban is menni fog.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails