2008. szeptember 1., hétfő

Kelkáposzta főzelék


A blogra eddig már felkerült néhány főzelék, de a kelkáposzta eddig nem volt közte. Ennek okát nem tudnám megmondani, mint ahogy azt sem, hogy miért készítem ritkán, ezek a tények.
Most hétvégén azonban megkívántam, így szombaton kelkáposzta főzelék volt a menü fasírttal.
Mindketten sok fokhagymával és köménymaggal szeretjük, és ez azon kevés főzelékek egyike, amelyet paprikás rántással sűrítek.
Feltétnek számomra a fasírt a tökéletes választás, de sokan eszik pörkölttel is.

Recept

Egy szép nagy fej kelkáposzta
5-6 szem krumpli
4-5 gerezd fokhagyma
kiskanálnyi köménymag
liszt
pirospaprika
olaj, só

A kelről lebontom a külső, csúnyább leveleket, kitorzsázom, a leveleket megmosom, majd ujjnyi vastag csíkokra vágom. Annyi hideg vizet öntök alá, amennyi ellepi és forrásig főzöm. Pár percet hagyom forrni, majd leöntöm róla a vizet. Ismét vizet öntök rá, annyit, amennyi félig ellepi, mellédobom a felkockázott krumplit, a felezett fokhagyma gerezdeket, a köménymagot, sóval ízesítem és a zöldségek puhulásáig főzöm. Közben a lisztből olajjal és a pirospaprikával rántást készítek és ezzel sűrítem be a főzeléket. Fasírtot sütök mellé.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Miért öntöd le róla az első főzőlevet? A kínai kel főzeléknél is láttam, hogy így csinálod. Kati

Zsuzsi írta...

Mert így nem puffaszt annyira, aki nem bírja, érdemes így kipróbálni. Ráadásul a hőhatásra még a le nem mosott bogárkák is előbújnak, ha meg leöntöm, nem kerülnek az ételbe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails