2009. augusztus 3., hétfő

(Bögrés) csokikocka


Ha már van egy gasztroblogom, azért néha nem ártana írni is bele….
Igen, mostanában nem nagyon posztolok, jól elszórakozom Zsófival, játszunk, pancsolunk, s van, amikor csak nézem, mert nagyon szeret egyedül játszani. Persze főzök is, de egyszerű kajákat, amelyek már vagy fent vannak a blogon, vagy nem tartom érdemesnek őket külön bejegyzésben megemlíteni, netán elfogy a végeredmény, mielőtt lefotóznám.
Meleg ide vagy oda, én azért még a kánikulában is gyakran bekapcsolom a sütőt, főleg, ha süteményre vágyom. Ilyenkor a gyorsan összedobható édességek a nyerők, ez nálam általában valamilyen kevert sütemény, mint ez a csokikocka, amit egy Rama-receptes füzetből puskáztam. Elvileg bögrés süteményről van szó, de pontos mértékegységeket is közölnek. Ez jó, mert én a bögréseket nem szeretem készíteni.

Recept

10 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor (fél bögre=1.5 dl)
2 tojás
2 dl tej (kétharmad bögre)
18 dkg liszt (egy bögre=3 dl)
2 evőkanál keserű kakaópor
egy csomag sütőpor
mokkáskanál őrölt fahéj
8 dkg keserű csokoládé

A vajat habosra keverem, beleszórom a cukrot, és ezzel is jól kikeverem. A masszához egyenként keverem hozzá a tojásokat, utána hozzáadom a tejet. A lisztet, kakaót, fahéjat és a sütőport összeszitálom, majd ezt is a vajas-cukros keverékhez adom. Egy szögletes tepsit, vagy jénai tálat kivajazok és beleöntöm a kakaós masszát. Az étcsokit kisebb darabokra töröm, vagy késsel összevágom és megszórom vele a sütemény tetejét.
A sütőt 160 fokra előmelegítem, majd kb. 25 perc alatt megsütöm benne a süteményt.
Tálalható magában, valamilyen öntettel, esetleg egy gombóc vaníliafagyival, tekintettel a melegre…

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Pancsoljatok, élvezzétek a nap melegét amig van. Egy kis ´szabadság´ neked is jár... :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails