2009. szeptember 12., szombat

Liszt nélküli máktorta


Biztos írtam már, hogy nagyon szeretem a mákot. Ennek jegyében készült ez a sütemény is, amelynek az a különlegessége, hogy lisztet egyáltalán nem tartalmaz, azt teljes egészében a mák helyettesíti. Ránézésre nagyon tömör süteménynek tűnik, de a látszat csal, gyakorlatilag nincs súlya a levágott szeletnek, annyira könnyű a tészta.
A recept egyébként a Nagy Süteménykönyvből származik.
Nekem önmagában is teljesen megfelel, akik a szaftosabb, krémesebb édességeket szeretik, azoknak érdemes valamilyen jóféle, pikáns lekvárral, vagy vaníliasodóval tálalni, egyik sem rontja el.

Recept

4 tojás
12 dkg puha vaj
fél bögre porcukor
negyed bögre kristálycukor
2 evőkanál keserű kakaópor
egy citrom reszelt héja
17 dkg darált mák

A tojások sárgáját a porcukorral, a citromhéjjal és a vajjal sűrű, egynemű masszává keverem robotgéppel. (A recept szerint ez öt percig tart, hát szerintem meg egy-két perc alatt is elérhető a megfelelő állag.) Ezután hozzáadom a kakaót és azzal is jól kikeverem, majd hozzákeverem a mákot is. A tojásfehérjét elkezdem közepes fokozaton habbá verni, majd amikor már félig kész vagyok, növelem a habverő sebességét és közben beleszórom a fehérjébe a kristálycukrot is. Tovább verem, amíg a hab sűrű fényes masszát képez. Ahabot óvatosan a mákos masszába forgatom, majd az egészet kivajazott tortaformába öntöm.
A sütőt 170 fokra előmelegítem, a süteményt - az eredeti recept szerint 70 percig – tűpróbáig sütöm, nálam 55 perc sütés elegendő volt.
A süteményt a formában hagyom kihűlni, majd magában, vagy lekvárral, sodóval, tejszínhabbal tálalom.

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Én is nagyon szeretem a mákot! Jó citromosan :-)

Ki fogom próbálni!

szepyke írta...

Mák, citrom. Jó párosítás. Remek kis süti ez! Szépek a képeid, mondtam már?

Zsuzsi írta...

Mákkedvelőknek mindenképp megér egy próbát. Ami nekem furcsának tűnt a receptet olvasva, az az, hogy hogy jön majd ki egymással a citrom és a kakaó, de jól megfértek egymás mellett.
Szepyke, köszi, pedig nem vagyok egy nagy fotográfus, viszont jó a gépem:-)

Névtelen írta...

I pipi irta:

hany decisek a bogreid, Zsuzsi? Mekkoranak kell a negyede?

koszi

Zsuzsi írta...

2,5 dl, de csinálhatod akármekkorával, a lényeg, hogy mindent azzal az egy bögrével mérj:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails