2009. szeptember 25., péntek

Mogyorós csokis szelet (liszt nélkül)


Ezzel a süteményrecepttel már régóta szemezek, de csak most jutottam el oda, hogy meg is süssem. F. Nagy Angéla Családi Szakácskönyvében található a recept, mogyorós szelet néven.
Ránézésre semmi extra nincs benne, mégis nagy sikereket lehet vele aratni, ugyanis egyáltalán nem olyan, mint más mogyorós sütemények. Könnyű, puha, nagyon szaftos, nem édes, csak egy baj van vele, hogy nem túl nagy adag. A pirított mogyorós tészta és az étcsokimáz együtt olyan ízhatást eredményez, mint az egészmogyorós Milka csoki, csak szerencsére nem olyan édes.
Csokimáz helyett tálalható valamilyen mascarponés, krémsajtos krémmel is, úgy is kitűnő lehet, vagy lehet mellé adni félig felvert tejszínt, de ez már hedonizmus.


Recept

5 tojás
5 evőkanál cukor
6 dkg puha vaj
10 dkg mogyoró
4 kiskanál kakaó

A mázhoz
6 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj

A mogyorót száraz serpenyőben folyamatos kevergetés közben megpirítom, kicsit hűlni hagyom, majd ledarálom. A tojások sárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverem, hozzáadom a mogyorót és a kakaót és jól kikeverem. Másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan a mogyorós masszához adom. A sütőt 180 fokra (légkeverés) előmelegítem. Sütőpapírral kibélelek egy téglaformát, beleöntöm a masszát és kb. 30-35 perc alatt megsütöm, vigyázva, hogy ne száradjon ki. A süteményt a formából kiborítom, rácsra téve kihűtöm.
Ezalatt gőz felett felolvasztom az étcsokoládét, és – hogy a máz még fényesebb legyen – belekeverem a vajat. (Ha túl sűrű, egy-két kiskanál vízzel higítom és ezzel is jól kikeverem.)
A kihűlt süteményt a mázzal bevonom, miután a máz megdermedt, vékony szeletekre vágva tálalom.

4 megjegyzés:

Kata írta...

De jó, most kaptunk egy zacskónyi friss mogyorót, már csak meg kéne törni hozzá.

Zsuzsi írta...

A süti miatt érdemes, de nem irigyellek (hogy utálom én az ilyesmit...)

Ami írta...

Zsuzsi! Ez valami fantasztikus sütemény, egyszerűen nem tudtam betelni vele. Sűrűn fogom készíteni :) Köszönöm a receptet!

Zsuzsi írta...

Örülök, hogy nemcsak nekem ízlett ennyire:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails