2009. szeptember 22., kedd

Paradicsomos rakott padlizsán



A paradicsompalántáinkat a létező legutolsó percben, Eszter napján, május végén ültettük el, emiatt most érik nálunk a paradicsom. Három fajtát ültettünk, az egyik Roma nevű, a lucullushoz hasonló, inkább befőzésre való, a másik a híres Marmande, a harmadik pedig igazi anonymus, mert akitől a palántákat kaptuk, nem árulta el, milyen fajtájú. Ez utóbbi sima alma alakú, de nagyon jó ízű fajta, csak kár, hogy ezt a kukacok is felfedezték (a másik kettő nem ízlik nekik).
Szóval, itt a paradicsomszezon, így sorozatban készülnek a mártások tésztához, pizzához, tettem el házi ketchupot is, és persze szendvicshez is fogy belőle jócskán. Zsófinak eleve a kedvence, minden nap minimum egyet be is kap.
Mivel jó sok paradicsomom van és padlizsán is akad, a kettő kombinációjából készült ez a könnyű ebéd kettőnknek – Zsófinak és nekem. Eredeti neve melanzane alla parmiggiana.


Recept

2 közepes méretű padlizsán
50 dkg paradicsom (húsos, kevéssé leves fajta)
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy marék bazsalikomlevél
két golyó mozzarella
8 dkg reszelt parmezán
olívaolaj
napraforgóolaj a padlizsán sütéséhez


A padlizsánokat hosszában fél cm-es szeletekre vágom és negyed órára besózom. Amint a levét kiengedte, jól leöblítem, le is csepegtetem, majd bő forró olajban kisütöm. Papírtörölközőn lecsepegtetem a felesleges olajat.
Közben elkészítem a paradicsommártást: olívaolajat melegítek, lassan megfonnyasztom rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. A paradicsomot lehámozom (igény szerint- én ezzel nem tücsköltem), felkockázom, és a hagymára dobom. Emelem a hőfokot és negyed óra alatt mártássá főzöm a paradicsomot, a legvégén beleszórom a bazsalikomot, amivel még egy percig forralom.
Összeállítom az ételt. Egy tűzálló tálba lerakok egy sor padlizsánt, meglocsolom a paradicsomszósszal, majd rátépkedek mozzarellát. A rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart, bár szerintem maximum két réteget érdemes csinálni, így jobban összesül az étel, a padlizsán jobban felszívja a mártást. A tetejére mozzarellát és parmezánt szórok, majd előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Langymelegen, friss kenyérrel tunkolva szeretem a legjobban.

6 megjegyzés:

lorien írta...

De szép paradicsomjaid termettek, öröm ránézni is! Nyitom az ablakot! :)

Zsuzsi írta...

Van köztük 25 dekás is:-)
Pont most akartam szólni, hogy egész nap nyitva van minden, e a rétes még nem jött meg...(Ide írom, mert nálad nem tudtam kommentelni)

lorien írta...

Pedig kűdtem a rétest, ezexerint valaki megette útközben! :)

komment23 írta...

Az anyósom mortadellát és parmezánt rak közé, mozzarellát nem, de így is biztos nagyon fincsi lehetett! :)
Ági

Katrin írta...

Nagyon kedvenc. Tavaly nyáron próbáltuk ki. Azóta legalább 20-szor megsütöttem. Még télen is. :) Nemrég olvastam, hogy ennek a kajának van valami olasz neve is.

Zsuzsi írta...

Igen, melanzane alla parmiggiana. Nálam mostanában hús is került a paradicsomos raguba, nagy kedvenc itt is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails