Reggel óta esik a hó, ettől egyre inkább karácsonyi hangulatba kerülök. Idén az ajándékokat interneten rendeltem meg, megkímélve magunkat a tömegben való elvegyüléstől és idegeskedéstől, így talán több időm jut az ünnepi készülődésre. A karácsonyi ajtódísz elkészült, és a múlt héten megsütöttem az első adag süteményt, ezeket a mézesfigurákat.
Bevallom, nem vagyok egy nagy mézeskalács fan, életemben másodszor sütök ilyet, most is elsősorban dísznek illetve elajándékozható apróságnak szánom őket, de azért egy-két csúnyább példányt díszítetlenül már elpusztítottunk, úgyhogy ehető is.
Kislányom miatt nem a hagyományos cukormázzal, hanem színes dekortollal díszítettem a figurákat, és nagyon jól elszórakoztam vele. Lehet ezt szebben is csinálni, de nekem azért tetszenek
A recept a Rama 2010-es receptnaptárából származik, nagyon egyszerű, fő erénye, hogy a mézet nem kell melegítgetni, illetve a tésztát nem kell pihentetni.
Recept
50 dkg liszt
1,5 kiskanál szódabikarbóna
egy evőkanál mézeskalács-fűszer
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
1,25 dl méz (tkp. egy mackó méz)
2 tojás
A díszítéshez
2 tojásfehérje és kb. 25 dkg porcukor vagy
dekortoll cukormáz
A lisztet a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a porcukorral összeszitálom és belemorzsolom a vajat. Ha már jó morzsalékos, beledolgozom a mézet és a tojásokat is, addig gyömöszkölöm, amíg közepesen kemény tésztát kapok.
A sütőt 160 fokra(légkeverésen) előmelegítem, a tepsi(ke)t sütőpapírral kibélelem. A sütési hőfok normál sütőben 180 fok. A tésztát a kiszúróformákkal kiszaggatom, a tepsire helyezem, majd kb. 8 perc alatt készre sütöm. Ekkor még nem teljesen kemény a megsült tészta, de hűlés közben megkeményedik.
A süteményeket rácsra téve kihűtöm, majd díszítem. Ha fenyődísznek szánom, a tepsiből kivéve még forrón hurkapálcával lyukat fúrok a süteményekbe, hogy később fel lehessen akasztani. A hagyományos díszítéshez a félig felvert tojásfehérjékbe annyi porcukrot keverek, hogy sűrűn folyós massza legyen, ezt nejlonzacskóba töltöm, aminek a sarkát kicsit levágom, és már lehet is díszíteni. A dekortollas verziót a dobozon található útmutatás szerint végzem, érdemes a tollakat használat után meleg vízbe állítani, így folyékony marad a festék, ha újból használni akarom.
A díszített figurákat száradás után fémdobozban tárolom felhasználásig.
5 megjegyzés:
Nagyon szépen sikerültek!
Hát, nagyon igyekeztem...
Egyre többet járok itt, eljött az idő hogy most már ne névtelenül tegyem (mint a túrósbatyunál), szóval dekoráció témában lenne kérdésem: hol szerzed be a színes díszítőtollakat (azt hiszem így nevezted), ui én csak a fehér színű díszítő cukormázt találtam (by Dr Oetker) szupermarketben. A holnapi céges karácsonyi partira kell házi készítésű ajándékot gyártani és gondoltam a sacher muffinok tetejére tennék valami karácsonyit. Köszi
Sparban vettem, egy fehér, egy sárga, egy piros, meg egy zöld van egy csomagban. De muffinon jól mutatna mondjuk ezüst/arany, vagy bármilyen más színű cukorgyöngy is, azt hiszem, ilyet is gyárt Dr. Oetker.
Amikor Pesten laktam, a Fény utcai piac OTP-jével szemben egy kis keleti fűszereket árusító boltban sokat vásároltam, ott volt pl cukorgyöngy is.
Egyébként meg örülök, hogy gyakran jársz erre.
Szerintem ezek nagyon szépek lettek!
És imádom a fejlécedet! Olyan szép piros!:)
Megjegyzés küldése