Fakanál idei segítsütije megihletett. Nagyon szeretem a meggy-mák párosítást. Attila nagymamája szokott készíteni megybefőttet és ismét ráakadtam egy üvegre a spájzban, ráadásul még mákom is volt, úgyhogy biztos voltam benne, hogy meggyes-mákos sütemény lesz. Keresgettem recepteket a neten, de egyértelműen Fakanálé volt a favorit, az ő leírása szerint csináltam mindent, de az adagot megfeleztem (kivéve a befőtt mennyiségét) és a süti tetejére tojáshab helyett ezúttal mascarpone krém került.
A tésztája könnyű kevert tészta, jó mákos, sok meggyel, amit a savanykás, meggylével kikevert mascarpone nagyon jól kiegészített. Sikerem volt vele ayukáméknál is, ez pedig beindította a fantáziámat, azóta készítettem hasonló krémmel egy más jellegű desszertet is, ennek receptje majd később következik.
A tésztája könnyű kevert tészta, jó mákos, sok meggyel, amit a savanykás, meggylével kikevert mascarpone nagyon jól kiegészített. Sikerem volt vele ayukáméknál is, ez pedig beindította a fantáziámat, azóta készítettem hasonló krémmel egy más jellegű desszertet is, ennek receptje majd később következik.
Recept
10 dkg darált mák
10 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg puha vaj
egy üveg magozott megybefőtt
2 tojássárga
kb 1 deci tej
fél teáskanál szódabikarbóna
fél citrom reszelt héja
A tetejére
25 dkg mascarpone
3-4 evőkanál a meggybefőtt levéből
fél cirom leve
kb. 3 evőkanál porcukor
A sütőt 180 (légkeverésnél 160) fokra előmelegítem, egy közepes tepsit, vagy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek.
Amikor ezekkel az előkészületekkel végeztem, összeállítom a tésztát. A vajat habosra keverem, hozzáadom a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat és mindegyikkel jól kikeverem. Egy tálba szitálom a lisztet, hozzákeverem a mákot és a szódabikarbónát, ráreszelem a citrom héját és ezt a lisztkeveréket a tejjel felváltva hozzákeverem a cukros-vajas alaphoz.
A masszát a kibélelt formába öntöm, megszórom az alaposan lecsepegtetett meggybefőttel (a levét felfogom!), majd az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöm.
A süteményt kihűtöm, majd megkenem mascarpone krémmel, amihez a sajtot a cukorral, citromlével és a meggylével kikeverem.
A desszertet fogyasztásig hűtőben tárolom, de mielőtt ennénk, szobahőmérsékleten hagyom kb. negyed óráig és csak utána tálalom.
9 megjegyzés:
Zsuzsi - ez nagyon jól néz ki. Éppa napokban gondoltam arra, hogy kellene meggyes-mákost csinálni, így most jól jön a recepted. Kipróbálom...
Magdi
MMMegőrülök, a három kedvenc m-em egy sütiben.:) Meggy és mák alapból is a legjobb párosítás. Csodálatosan néz ki!
3M, igen! Nekem is pont ilyen sorrendben kedvenceim! Nagyon tuti süti! Gratulálok a blogodhoz!
Magdi, majd írd meg, hogy sikerült!
Ms. Poppy, Melinda, köszönöm, szerintem a meggy-máknak nagyon sok rajongója van. Az emberek másik fele meg ki nem állhatja a mákot (ezt én nem értem, mert imádom!).
Nagyon köszönöm a receptet!!! Szerdán 4 óra alatt fogyott el, ezért csütörtökön újra kellett készítenem a vendégeknek, akik oda voltak tőle!
Örülök a sikerednek! Sajnos igen, ez az egy hátránya, hogy túl hamar fogy el.
Én is megcsináltam - darált dióval. Alaposan lecsepegtettem a meggyet, de félóra nem volt elég a süléshez, szinte egy órát volt bent a sütőben, addig folyton ráragadt a tűre a tészta. Még így is puha a belseje, de remélhetőleg megszilárdul... Ha nem, megesszük mi kanállal is, de remélem, nem rontottam el valamit. Most hűl.
Baud, remélem, azért mégse kanállal kell megennetek. Nem tudom, mi lehet a baj, nálam gyorsan megsült eddig mindig.
Úgy látszik, ez hűlés közben még szilárdul egy sort. Mindenesetre gyönyörűen összeállt, és szétnyalták az ujjukat utána. A melaszos nádcukor és a darált dió isteni keverék. :)
Fel van véve a "máskor is csinálj ilyent" listára. Köszi!
Megjegyzés küldése