Nagy kedvencem tavasszal a spárga, különösen, ha zöld. Általában levesben végzi, vagy pedig valamilyen tésztaételben, mint ezúttal is, de a tavaszi zöldséges csirke is nagy sikert aratott nemrég. . Most orsótésztával készült, tejszínes-szalonnás mártásban, amibe egy kevés megmaradt gomba is került. A szalonna helyett parasztsonka is használható, nálam csak ó húsos füstölt szalonna volt itthon, így azt használtam. Lényeg, hogy füstölt legyen, mert ez az íz nagyon jól passzol a zsenge spárgához. A fűszerezést nem kell túlzásba vinni, hagyni kell a zöldség ízét kibontakozni, épp ezért két kis gerezd fokhagymán, kevés borson, kakukkfüvön és pár csepp citromlén kívül nem került bele más. A kakukkfű helyett a friss petrezselyem is jó választás lehet.
Az ételt anyósomtól kapott legújabb megaméretű wokomban készítettem el, amit lassan már mindenre használok, mert gyorsan készülnek benne az ételek, és fél kiló tészta a szósszal szinte eltűnik benne, van hely összeforgatni, átmelegíteni, úgyhogy egyenesen szuper.
Recept
50 dkg orsótészta
50 dkg zöldspárga
15 dkg húsos füstölt szalonna
4-5 darab csiperke
két gerezd fokhagyma
5 dl tejszín
citromlé
egy mokkáskanál kakukkfű
só, bors
A szalonnát felkockázom, zsírját kiolvasztom. Rádobom a nagyobb darabokra vágott gombát, a felszeletelt fokhagymát és két-három percig kevergetve sütöm. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel, majd hozzádobom a megmosott, 3 centis darabokra vágott spárgát (a zöldet meg sem hámozom, csak letöröm az alját). Kevergetve sütöm még kb. öt percig, majd aláöntöm a tejszínt, és közepes lángon kissé beforralom a mártást, közben citromlével ízesítem. Ez még tíz percet vesz igénybe, és mire kialakul a megfelelő sűrűség, a spárga is roppanós-puhára párolódik. Nem szabad teljesen puhára főzni, mert akkor elég gusztustalanul szétmállik, pürés lesz.
Amíg a mártás fő, megfőzöm a tésztát, leszűröm, majd a szószba forgatom és két perc alatt összeforrósítom. Igazán frissen jó.
Az ételt anyósomtól kapott legújabb megaméretű wokomban készítettem el, amit lassan már mindenre használok, mert gyorsan készülnek benne az ételek, és fél kiló tészta a szósszal szinte eltűnik benne, van hely összeforgatni, átmelegíteni, úgyhogy egyenesen szuper.
Recept
50 dkg orsótészta
50 dkg zöldspárga
15 dkg húsos füstölt szalonna
4-5 darab csiperke
két gerezd fokhagyma
5 dl tejszín
citromlé
egy mokkáskanál kakukkfű
só, bors
A szalonnát felkockázom, zsírját kiolvasztom. Rádobom a nagyobb darabokra vágott gombát, a felszeletelt fokhagymát és két-három percig kevergetve sütöm. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel, majd hozzádobom a megmosott, 3 centis darabokra vágott spárgát (a zöldet meg sem hámozom, csak letöröm az alját). Kevergetve sütöm még kb. öt percig, majd aláöntöm a tejszínt, és közepes lángon kissé beforralom a mártást, közben citromlével ízesítem. Ez még tíz percet vesz igénybe, és mire kialakul a megfelelő sűrűség, a spárga is roppanós-puhára párolódik. Nem szabad teljesen puhára főzni, mert akkor elég gusztustalanul szétmállik, pürés lesz.
Amíg a mártás fő, megfőzöm a tésztát, leszűröm, majd a szószba forgatom és két perc alatt összeforrósítom. Igazán frissen jó.
2 megjegyzés:
Imádom a tésztás kajákat, és ez nagyon finomnak látszik!
Ez nagyon guszta! Ha kapok még este zöldspárgát, már meg is lesz a holnapi ebédem! ;o)
Megjegyzés küldése