Felbuzdulva a 3M sikerén, ismét olyan süteményt sütöttem, amiben meggyes-mascarponés krém van. Ezúttal piskótaroládot töltöttem meg vele, Attila unszolására, amely igen jól sikerült, minden családtagnak nagyon ízlett, beleértve a lányomat, Zsófit is.
A sütemény tésztája egy könnyű piskóta, amelyet már életem első roládja esetében is sütöttem. Érdekes módon most sem sikerült elrontani, fel is tudtam tekerni. Igaz kicsit repedezett a tészta, de ez a kész süteményen a krém jótékony takarásában nem tűnt fel senkinek.
A töltelékhez ismét a dédi meggybefőttjét használtam, kb. egy fél üveggel, mert ennyi maradt a bontott üvegben. Befőttel is nagyon finom, de kipróbálom majd friss meggyel is, ha itt lesz a szezonja, mert az aztán tényleg jól ellenpontozza majd a mascarponés krém lágyságát.
Mindenesetre könnyű, üdítő desszert lehet melegebb napokon, olyanokon, amilyenekre már epedve vágyom ebben a májusi télben.
Recept
A tésztához
4 tojás
10 dkg porcukor
8 dkg liszt
egy púpos evőkanál keserű kakaópor
egy púpos evőkanál keserű kakaópor
½ kávéskanál sütőpor
A krémhez
25 dkg mascarpone
2 evőkanál natúr joghurt
fél üveg meggybefőtt a levével
2-3 evőkanál cukor
egy evőkanál citromlé
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a lisztet a kakaóval és a sütőporral összeszitálom. A sárgákat a cukor felével fehéredésig keverem. Ekkor hozzáadom a lisztes keveréket és jól összeforgatom. Egy tálban a fehérjét habbá verem. Amikor már majdnem megfelelő keménységű a hab, rászitálom a maradék cukrot és tovább verem, amíg teljesen kemény fényes tojáshabot nem kapok. A habot több részletben keverem a kakaós alaphoz, vigyázva, hogy ne nagyon törjem össze. Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelek. A papírra-egyenletes vastagságra törekedve-rákenem a piskótamasszát és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütöm. Forrón kristálycukorral meghintett konyharuhára borítom, a papírt lehúzom róla, és azon nyomban feltekerem. A lehúzott sütőpapírba csavarva összetekert állapotban hagyom teljesen kihűlni.
A krémhez a mascarponét cukorral, joghurttal és annyi meggylével keverem krémmé, hogy nem túl folyós, de könnyen kenhető állagot kapjak, citromlével ízesítem.
Ha a rolád kihűlt, széttekerem, egész felületét – a széleken kb. 2 centit elhagyva – megkenem a krémmel és elkezdem feltekerni. Tekerés közben egy-egy sor megybefőttet teszek a krémre, ettől lesz majd a vágási felülete mozaikos. Feltekerés után a külsejét is bevonom, majd hűtőben pár órán át hagyom összeérni. Vizes késsel szeletelve tálalom, ha nem, akkor lesz olyan csúnya, mint a képen…
A krémhez
25 dkg mascarpone
2 evőkanál natúr joghurt
fél üveg meggybefőtt a levével
2-3 evőkanál cukor
egy evőkanál citromlé
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a lisztet a kakaóval és a sütőporral összeszitálom. A sárgákat a cukor felével fehéredésig keverem. Ekkor hozzáadom a lisztes keveréket és jól összeforgatom. Egy tálban a fehérjét habbá verem. Amikor már majdnem megfelelő keménységű a hab, rászitálom a maradék cukrot és tovább verem, amíg teljesen kemény fényes tojáshabot nem kapok. A habot több részletben keverem a kakaós alaphoz, vigyázva, hogy ne nagyon törjem össze. Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelek. A papírra-egyenletes vastagságra törekedve-rákenem a piskótamasszát és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütöm. Forrón kristálycukorral meghintett konyharuhára borítom, a papírt lehúzom róla, és azon nyomban feltekerem. A lehúzott sütőpapírba csavarva összetekert állapotban hagyom teljesen kihűlni.
A krémhez a mascarponét cukorral, joghurttal és annyi meggylével keverem krémmé, hogy nem túl folyós, de könnyen kenhető állagot kapjak, citromlével ízesítem.
Ha a rolád kihűlt, széttekerem, egész felületét – a széleken kb. 2 centit elhagyva – megkenem a krémmel és elkezdem feltekerni. Tekerés közben egy-egy sor megybefőttet teszek a krémre, ettől lesz majd a vágási felülete mozaikos. Feltekerés után a külsejét is bevonom, majd hűtőben pár órán át hagyom összeérni. Vizes késsel szeletelve tálalom, ha nem, akkor lesz olyan csúnya, mint a képen…
3 megjegyzés:
Csoda guszta és üdítő! Ha jól látom Te már elcsiptél egy kicsi napsütést! :)
Sajnos a kép már több, mint két hete készült, de remélem látok hamarosan újból napot!
Zsuzsi, én nem látok rajta semmi csúnyát nagyítóval sem, ellenben szívesen megennék egy ilyen szeletet...
Megjegyzés küldése