2010. május 5., szerda

Rákóczi túrós


Már a svéd almatortánál írtam, hogy kellemesen csalódtam a sült tojáshabos süteményekben, most is egy ilyen következik, a nagy klasszikus, a Rákóczi-túrós.
Kicsit féltem tőle, mert első ránézésre olyan komolynak tűnik ez a sütemény, de rájöttem, hogy nem egy nagy kaland elkészíteni, főleg ha megelégszik az ember azzal, hogy tortakéssel keni fel a tetejére a tojáshabot, és nem próbál meg habzsákkal májerkodni. Én erről élből lemondtam, a habzsák nálam egy dologra használatos: gyönyörűen lehet húst tölteni vele…
Nos, receptet az interneten keresgéltem, de valahogy egy sem tetszett mindaddíg, amig meg
nem találtam a No Salty-n Pákosztos Millie receptjét. Ez rögtön szimpatikusnak tűnt, úgyhogy nem is változtattam rajta.
A sütemény nem lett túl magas, de ez előre várható volt, mert elfekvő tojásfehérje-készlet hiányában csak három nagy tanyasi tojásból készült a hab, no meg nem vagyok egy cukrásztehetség, viszont nagyon finom volt.


Recept

A tésztához

24 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárga
1 dl tejföl
1 csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez

50 dkg túró
10 dkg cukor
egy nagy marék mazsola
3 tojás
házi baracklekvár

A habhoz

3 tojásfehérje
10 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit összegyúrom és egy órán át a hűtőben pihentetem. Utána kb. fél centi vastagra nyújtom, kibélelek vele egy tepsit, vilával megszurkálom és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt elősütöm.
Amíg a tészta sül, elkészítem a túrótölteléket. Ehhez a túrót a tojássárgákkal és a cukorral habosra keverem, hozzáadom a beáztatott, kinyomkodott mazsolát, végül összeforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habbal.
Az elősütött tésztát megkenem baracklekvárral – nem sajnálom - , majd rákenem a túrós krémet és megsütöm. Ez további 20-25 perc. A tetejéhez a tojásfehérjékből kevés sóval elkezdek habot verni, amikor már kezd keményedni, rászitálom a porcukrot és így folytatom a habverést, amíg kemény, hófehér habot nem kapok. Ezt tortalapáttal a túrókrém tetejére simítom, és a süteményt még pár percig sütöm, amíg a hab rózsaszínessé nem válik.
Kihűtve, kockákra vágva kínálom.

3 megjegyzés:

Maimoni írta...

Nemrég halottam egy rádióműsorban, ahol cukrászmesterekkel beszélgettek, hogy eredetileg a Rákóczi túrósnak nem is volt olyan őrült nagy habja, mint amekkorával sok helyen mostanában árulják. Én úgy nem is szeretem. Szerintem ez a jó, amikor a túró szépen tud érvényesülni...

Sütis írta...

ÉN is ezt csináltam ma!csak a malackaraj-féle verziót,plusz a túróba epret kevertem...jajj de jó lett :)

Zsuzsi írta...

Móni, szerintem is jobb kevés habbal! Manapság a máglyarakást is úgy csinálják, hogy dupla akkora a hab, mint a máglya:S
Brigitta, nagyon jól passzolhat hozzá az eper, ki fogom próbálni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails