2010. június 7., hétfő

Epres-rebarbarás rácsos pite


Ez a sütemény pályázhatna kis családom körében a tavasz slágere címre, mert mindenki nagyon finomnak találta.
Az egész egy semmiség, nagyon egyszerű az elkészítése: a tészta hozzávalóit csak egyszerűen össze kell gyúrni, a töltelék alapanyagait pedig egy tálban össze kell keverni, mégis nagyon finom, szaftos édesség kerekedik ki belőle.
Az eper-rebarbara klasszikus párosítás, az angolszász konyhában gyakran előfordul a két gyümölcs pitetöltelékként, de lekvárban is nyerő ez a duó, az eper édességét a rebarbara savassága ellenpontozza, a semleges ízhatású tészta pedig remek alap ehhez. Ha az élvezetet még fokozni akaruk, tálalható vaníliafagyival is, de önmagában is kitűnő.
Az egyetlen negatívum készítés soránt, hogy a töltelék elég leveses, így ha kapcsos tortaformát használunk, a lé kicsöpöghet illetve a forma alján karamellizálódhat, úgyhogy sütéskor érdemes alátenni egy tepsit vagy bármit, ami felfogja a kicsöpögő gyümölcsös-cukros levet, ha nem akarunk egész nap sütőt pucolni.

A sütemény ötlete Mary Berry: Torták, Sütemények, Csemegék című könyvéből (Vince kiadó, 1999) származik.

Recept

A tésztához

30 dkg liszt
17 dkg vaj
3-4 evőkanál hideg víz
egy csipet só
egy evőkanál cukor

A töltelékhez

45 dkg tisztított rebarbara
45 dkg eper
17 dkg porcukor
4 dkg finomliszt (lehet 6 dkg is)
2 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Ezután lehet pihentetni kb. egy órát a hűtőben, de akár azonnal is felhasználható.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kinyútom, kibélelek vele egy 22-24 centi átmérőjű cakkos szélű piteformát, ami kb. négy centi mély, ennek hiányában kapcsos tortaformába helyezem úgy, hogy 2-3 centis pereme is legyen.
A töltelékhez a rebarbarát egy centis darabokra vágom, az epret félbe, vagy – ha nagyok a szemek – negyedekbe aprítom. Tálba teszem és összekeverem a liszttel meg a cukorral, vigyázva, hogy ne nagyon törjem össze. A keveréket a tésztakosárba rendezem és a vajat rámorzsolom a gyümölcs tetejére. A maradék tésztát kinyújtom, kb. egy centi széles csíkokra vágom és berácsozom vele a süteményt. A rácsot tejjel lekenem, és az előmelegített sütőben 45-50 percig sütöm, amíg a gyümölcsös töltelék kissé besűrűsödik. Langyosan vagy hidegen tálalom.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

na én ehhez már be is vásároltam:) megkérdezhetem, hogy mekkora formában sütötted?

ancsa

Zsuzsi írta...

Ancsa, 24 centis kapcsos tortaformában. Jó sütést kívánok hozzá!

Felhőlány írta...

El tudom képzelni az ízét... hmmm...:) Mennyei lehetett! Én a hétvégén - először - rebarbarás eperlekvárt főztem, isteni ízkombináció! :))

Névtelen írta...

nagyon jó lett, köszönöm a receptet!

ancsa

Zsuzsi írta...

Ancsa, örülök a visszajelzésnek, meg annak is hogy neked is ízlett!
Felhőlány, ezt is ki kell próbálni, nem bánod meg:-)

barb írta...

tegnap megsutottem, eper-rebarbara-alma kombinaciot hasznalva, mennyei! koszi, h megosztottad.

Lánczi Éva írta...

én is megsütöttem, de a rácshoz alig maradt tészta, talán a sütiforma túl nagy, mindegy, rácsozatlanul is nagyon finom volt! köszi a receptet :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails