2010. június 21., hétfő

Nyári krumplisaláta




Múlt hétvégén vasárnap csak hárman voltunk, elmaradt a nagymamás látogatás. Igaz, anyu péntek-szombat itt aludt, ami azért bír gasztronómiai jelentőséggel, mert ő biztosította a mangalicakolbászt a krumplisalátához. Meg persze becsúszott mellé egy kis kolozsvári szalonna is, jó pörcösre sütve, gyakorlatilag olyan volt, mint a ropi, a zsírja teljesen elpárolgott, maradt a jó kis tepertő szelet alakban.
A saláta nagyon egyszerű, de finom, jól behűtve nyáron önálló étel is lehet, ráadásul jó savanykás, ez pedig fokozza a hűsítő hatást. (Igaz ma, amikor ezt a bejegyzést írom, semmiféle hűsítő hatásra nincs szükség, jelenleg forró teával melegítem magam.)
Lényege, hogy az ízek megfelelően összeérhessenek, így érdemes előző este elkészíteni.

Mi focimeccs nézés előtt dobtuk össze gyorsan ezt az ebédet, ami szerintem vállalható kompromisszum a család férfi- és nőtagjai közt. Főleg ha még jéghideg sör is van otthon.

Recept

60-70 dkg krumpli
egy nagy fej hagyma
két teáskanál dijoni mustár
egy citrom
2 dl víz
2-3 evőkanál olívaolaj
egy-két evőkanál friss kakukkfűlevélke
só, bors


A krumplit héjában megfőzöm, még melegen meghámozom – ez kész tortúra- és kisebb kockákra vágom. A hagymát félfőre vágom (felezem, és vékonyan felszeletelem).
A mustárt elkeverem a sóval, frissen őrölt feketeborssal és belereszelem a citrom héját. Elkeverem az olajjal, belefacsarom a citrom levét is. Ha nem elég lédús a citrom, érdemes inkább kettőt felhasználni, mert a lényeg ebben a salátában a citrusos friss íz.
A keveréket felöntöm a vízzel, és a még meleg krumplit, meg a hagymát óvatosan beleforgatom. Megszórom a kakukkfűvel és szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Utána a hűtőben legalább két-három órát érlelem.
Bármilyen natúr grillhús, máj mellé jó köret
.

4 megjegyzés:

duende írta...

Azt hiszem, ezt mindenképpen elkészítem, isteni jól hangzik! Nagy krumplisaláta-rajongó vagyok és így még nem csináltam!

Zsuzsi írta...

Remélem, ízleni fog!

Nyárikonyha írta...

én halba rejtettem..

Zsuzsi írta...

Én meg épp készülök hal alá rejteni a hétvégén:-))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails