2010. június 15., kedd

Tejfölös epres lepény


Ismét epres recept következik, mert az eper befőzésekor persze félretettem a megnyomódott, törődött gyümölcsöket, hiszen sütni is szerettem volna valamit. A blogon már nagyon sok epres desszert szerepel, de nem ezek közül választottam. Megakadt a szemem a Gasztrotipp egyik szezonális receptjén.
Készítője, Rita rebarbarával vegyítette az epret, én a rebarbarát kihagytam, mert nem volt itthon. Az eredeti recepthez fűzött megjegyzés szerint kicsit több gyümölcs is mehetne bele fél kilónál, de én úgy gondolom, hogy eperből – szerintem rebarbarából sem – nem kell ennél a mennyiségnél több, így is elég szaftos lett a tészta a gyümölcs levétől.
Nagyon finom, puha, könnyű tésztájú sütemény, éremes kipróbálni, mert ráadásul könnyű elkészíteni.

Recept

20 dkg liszt (fele sima, fele rétesliszt is lehet)
egy csomag sütőpor
10 dkg cukor
2 tojás
12,5 dkg tejföl
0,6 dl olaj
fél citrom leve és reszelt héja
fahéj és egy evőkanál cukor keveréke a szóráshoz
50 dkg eper tisztán mérve


A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy kapcsos tortaformát – az enyém 24 centi átmérőjű – sütőpapírral kibélelek, az epret alaposan leöblítem és megtisztítom. Ha nagyok a szemek, félbe vagy negyedbe vágom.
A tésztához a cukrot a tojással jól kikeverem, hozzáadom a tejfölt és az olajat, valamint a citromlét és-héjat, és simára keverem. A lisztet a sütőporral összeszitálom, majd a masszába keverem. Én ekkor tettem egy mokkáskanál fahéjat a tésztába, és a szórást elhagytam.
A tésztát a formába öntöm, a tetejére rakosgatom a gyümölcsöt, és a fahéjas cukorral megszórom, ha ezt a verziót választom. Előmelegített sütőben az eredeti recept szerint 25, az én tapasztalatom szerint pedig 40-45 percig kell sütni. Hidegen tálalom.

2 megjegyzés:

Král írta...

Szia!
Tegnap elkészítettem, isteni finom lett. A sütési idő nálam is duplája lett. Kb. fél óra alatt el is tüntettük egy szalonnasütés bemelegítéseként :)

Zsuzsi írta...

Örülök, hogy ízlett, nálunk sem kellett senkinek leerőltetni a torkán...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails