2010. július 1., csütörtök

Aszalt szilvás májpástétom


Már korábban is írtam arról, hogy bolti felvágott helyett inkább házi készítésű kenyérre való kencéket, húskészítményeket eszünk. Most is ehhez a témához következik egy recept, amely a kenőmájas helyettesítésére illetve kiváltására szolgál, ugyanis annál sokkal finomabb.
Az ötlet a Négy évszak ételei – Tél az Aranysárkány vendéglőben c. szakácskönyvből származik – ez az étterem Szentendrén a mai napig üzemel-, de azért módosítottam az eredeti recepten.
Ezúttal pecsenye libamájat használtam, de bármilyen szárnyasmájból, sőt sertésmájból is elkészíthető. A receptben szereplő adag óriási mennyiség, 8-10 főnek előételként simán elegendő, ha pedig csak felvágott helyett akarnánk a kenyerünkre kenegetni, elég az adag fele 4 főre, több napra is. Friss kenyéren vagy pirítóson egyaránt finom.

Recept

50 dkg pecsenye libamáj
egy közepes fej hagyma
2 tojás
20-25 dkg bacon vékony szeletekben
10-12 szem aszalt szilva
3 dkg vaj

A pástétom fűszerkeverékhez:
egy negyed szerecsendió
egy babérlevél
5 szem szegfűbors
egy teáskanál majoranna
egy teáskanál koriandermag
egy teáskanál kakukkfű
egy teáskanál feketebors

Először a fűszerkeveréket készítem el, ehhez az alkotóelemeket fűszerdarálón (kávédarálón) finomra őrlöm.

A felaprított hagymát a vajon puhára párolom.
A májat a párolt hagymával aprítógépben/ turmixgépben ledarálom, beleütöm a tojásokat, hozzáadok két teáskanál pástétomfűszert, kevés sót, majd még egyszer egyneműre turmixolom.
Egy pástétomformát (püspökkenyér-forma, téglaforma, félgömbforma is jó) kibélelek a baconnel, úgy,hogy a szalonnacsíkok a forma szélén túllógjanak, mert majd ezek fedik be a pástétomot.
Az edénybe beleöntöm a májas keveréket, beledugdosom a magozott aszalt szilvát, majd visszahajtom a baconszeleteket, hogy teljesen befedjék a májat. Ha nem elég, teszek még rá egy-két szeletet.
A sütőt 150 fokra előmelegítem. Egy tepsibe annyi vizet öntök, hogy a pástétomforma derekáig érjen, beleállítom az alufóliával alaposan lefedett pástétomot és másfél óráig sütöm-gőzölöm. Ha kész, kihűtöm, majd hűtőben tartom másnapig, akkor már szeletelhető.
Nálunk többen is az aszalt szilvás részre utaztak, úgyhogy lehet bele többet tenni – alig tudtam olyan darabot fotózni, amiben maradt.

6 megjegyzés:

cipolla írta...

Szia Zsuzsi!

Tudom, hogy most nagyon sok dolgod van, de hátha válaszolsz...
Szóval a kész pástétom egy része lefagyasztható vagy inkább készítsem csak a felét, ha nem fogy el biztosan az egész?

Egyébként nagy gratula a babához :)

Szilvi

Zsuzsi írta...

Szilvi, szerintem a fél adag készítése jobb megoldás, énm nem rajongok a már kész ételek fagyasztásáért.

Zsuzsi írta...

Ja, és köszönöm a gratulációt!

cipolla írta...

Köszi!

Közben rájöttem, hogy a hosszú hétvége miatt lesz annyi vendég, aki megeszi.

Jó pihenést (már ha van...) és gyors gyógyulást!

Szilvi

Névtelen írta...

lehet, hogy csak nekem nem egyértelmű, de kérdezném, hogy a pecsenye máj azt jelenti, hogy valami módon elősütött a máj? vagy nyersen kell darálni?
Előre is köszönöm a választ.

Zsuzsi írta...

Nem, a pecsenyemáj a nem hízlalt kacsa, vagy libamáj, ami kevésbé zsíros, és nem is olyan drága. Ha így keresed a hentesnél, tudni fogja, mit akarsz.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails