2010. december 1., szerda

Krémsajtos mokka szelet


Ez a sütemény a kávékedvelők kedvence lehet, a krémje és a tészta is jól átveszi a kávé zamatát, jó tömör, de közben pedig egyáltalán nem édes, és kevéssé szokványos.

A recept a Good Food online változatából származik, nem is változtattam igazán rajta, mindössze a felhasznált cukor mennyiségét csökkentettem, mert az angol sütemények számunkra túl édesek.

Sikerem is volt vele, bár ebéd után kínáltam desszertnek, és az ebéd is olyan jól sikerült, hogy a vendégeim alig bírtak a süteménnyel. Mindenesetre nem valószínű, hogy utoljára készült nálam.

Recept

28 dkg liszt

25 dkg puha vaj

fél evőkanál sütőpor

18 dkg cukor

4 tojás

egy kis pohár natúr joghurt

egy evőkanál vanília kivonat

egy evőkanál keserű kakaópor

1,5 dl erős főzött kávé

A krémhez

25 dkg mascarpone

6-8 dkg cukor

1 dl erős főzött kávé

egy evőkanál kakaópor a megszóráshoz

A sütőt 180 fokra – légkeverésnél 160 fokra – előmelegítem, egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek. A tészta hozzávalóit – a kávéból csak egy decit használok - robotgéppel jól elkeverem, ha már csomómentes, a tortaformába töltöm és 25-30 percig (tűpróbáig) sütöm. Még melegen megszurkálom, megöntözöm a maradék fél deci kávéval és hagyom kihűlni.

Ezután a krémhez a mascarponét a cukorral és a kávéval simára keverem, vékonyan bevonom vele a süteményt, és behűtöm. Tálalásnál a szeleteket keserű kakaóporral meghintem.

3 megjegyzés:

kalib írta...

Á, Zsuzsi, már nem merek benézni a blogdba, mert az nekem nagyon sokba kerül mindig alapanyagban :). A karácsonyi sütiket is nagyrészt itt találtam, és most sajnos ezt is el kell készítenem... szerencsére éppen minden van hozzá itthon, legfeljebb eggyel több torta lesz karácsonyra.

Névtelen írta...

Én most találtam erre a receptre, felkeltette kiváncsiságomat, de szeretném tudni milyen méretű formában sütötted.
Köszönöm

Zsuzsi írta...

23 centis kapcsos tortaformában készült.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails