Ez a sütemény a kávékedvelők kedvence lehet, a krémje és a tészta is jól átveszi a kávé zamatát, jó tömör, de közben pedig egyáltalán nem édes, és kevéssé szokványos.
A recept a Good Food online változatából származik, nem is változtattam igazán rajta, mindössze a felhasznált cukor mennyiségét csökkentettem, mert az angol sütemények számunkra túl édesek.
Sikerem is volt vele, bár ebéd után kínáltam desszertnek, és az ebéd is olyan jól sikerült, hogy a vendégeim alig bírtak a süteménnyel. Mindenesetre nem valószínű, hogy utoljára készült nálam.
Recept
28 dkg liszt
25 dkg puha vaj
fél evőkanál sütőpor
18 dkg cukor
4 tojás
egy kis pohár natúr joghurt
egy evőkanál vanília kivonat
egy evőkanál keserű kakaópor
1,5 dl erős főzött kávé
A krémhez
25 dkg mascarpone
6-8 dkg cukor
1 dl erős főzött kávé
egy evőkanál kakaópor a megszóráshoz
A sütőt 180 fokra – légkeverésnél 160 fokra – előmelegítem, egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek. A tészta hozzávalóit – a kávéból csak egy decit használok - robotgéppel jól elkeverem, ha már csomómentes, a tortaformába töltöm és 25-30 percig (tűpróbáig) sütöm. Még melegen megszurkálom, megöntözöm a maradék fél deci kávéval és hagyom kihűlni.
Ezután a krémhez a mascarponét a cukorral és a kávéval simára keverem, vékonyan bevonom vele a süteményt, és behűtöm. Tálalásnál a szeleteket keserű kakaóporral meghintem.
3 megjegyzés:
Á, Zsuzsi, már nem merek benézni a blogdba, mert az nekem nagyon sokba kerül mindig alapanyagban :). A karácsonyi sütiket is nagyrészt itt találtam, és most sajnos ezt is el kell készítenem... szerencsére éppen minden van hozzá itthon, legfeljebb eggyel több torta lesz karácsonyra.
Én most találtam erre a receptre, felkeltette kiváncsiságomat, de szeretném tudni milyen méretű formában sütötted.
Köszönöm
23 centis kapcsos tortaformában készült.
Megjegyzés küldése