Sokat gondolkoztam idén, hogy az aprósütemények és a bejgli mellé milyen tortát készítsek. Azt tudtam, hogy csokoládés lesz, mert a lányom meg van érte őrülve, az öcsém meg legalább azt megeszi, ugyanakkor nem szerettem volna, ha túl nehéz desszert készül az amúgy is kiadós karácsonyi ételek után.
Végül egy Good Food receptből indultam ki, ám a torta ízesítése kávé helyett narancsos lett, ezt mindenki jobban szereti nálunk.
Azért az elkészítés során volt egy kis malőr: Attila a kézfejével szerette volna ellenőrizni, hogy a sütőből épp kikerült sütemény kellően átsült-e, de arra nem gondolt, hogy ez egy nagyon puha, habszerű állagú desszert, így szó szerint meglátszott a keze nyoma a tortán, így kénytelen voltam a lyukakba olvasztott csokit öntve álcázni ezt a szépséghibát.
Igazi ünnepi sütemény, nagyon kiadós, eláll, és valószínűleg mindenki szereti.
Recept
Az alaphoz
5 dkg vaj
22 dkg kakaós keksz (Győri)
A csokis-sajtos krémhez
22,5 dkg étcsokoládé (legalább 50%-os)
50 dkg mascarpone
10 dkg cukor
4 közepes méretű tojás
2 dl tejszín
egy narancs reszelt héja és leve
Egy 23 centi átmérőjű kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek. A torta alapjához a vajat kis lángon megolvasztom és belekeverem a ledarált, vagy nagyon apróra tört kekszet. A masszát a tortaforma aljára nyomkodom úgy, hogy egyenletes legyen a felülete. Ezután a formát hűtőbe teszem és elkészítem a krémet. A sütőt 140 fokra előmelegítem (légkeverésnél, ha nincs, 160 fok kell). A szobahőmérsékletű mascarponét a cukorral habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojásokat is és mindegyikkel jól kikeverem a krémet. Ezután hozzáadom a vízfürdőn felolvasztott csokoládét, a narancs levét és reszelt héját, a tejszínt, majd az egészet egyneműre keverem. A krémet a kekszes alapra öntöm, és kb. egy órát sütöm a süteményt (nekem ennél több kellett). Akkor jó, ha a felülete fényes, és már nem túl remegős. Kihűtöm, majd fogyasztás előtt legalább három órára – de még jobb, ha egész éjszakára – a hűtőbe teszem. Tálalás előtt fél órával kiveszem, majd szeletekre vágom és tejszínhabbal kínálom. Lehet díszíteni egy-egy szelet naranccsal is.
19 megjegyzés:
Húú, ez nagyon jó!!!
Én biztos szeretném...!
Nagyon guszta, és hát ha csoki van benne, csak jó lehet! :)
Your cake sounds really lovely. This was my first visit to your blog, so I must tell you how much I like the food and recipes you showcase here. I'll be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary
Dear Mary!
I was very happy, when I read your comment.
Please visit me a lot in the future.
Greetings: Zsuzsi
Lányok, tényleg finom, ajánlom kipróbálásra!
Nagyon finom lehet !
Ez nagyon jól néz ki!
Gyere hozzám játszani, ha van kedved!
Tényleg fini, de
1. sok az 5 dkg vaj ahhoz a mennyiségű kekszhez
2. sok a 2 dl tejszín is, bele se férne a normál tortaformába a cucc
3. a krém liszt nélkül nem állt össze
Sajnálom, hogy nem sikerült megfelelően, nekem 23 centis kapcsos tortaformában a leírás szerint készült el és megfelelő lett, lásd kép.
Szia Zsuzsi!
Mint lelkes amatőr kérdezném, hogy ha nekem 26 cm-es tortaformám van (mondjuk lemérve 24-25 cm volt), akkor kell valamit változtatnom? Bocsánat, ha nagy marhaságot kérdeztem :)
Köszi: Hajni
Hajni, ne haragudj, elfelejtkeztem a kommentedről. Egyébként nem kell semmin változtatni ilyen formánál.
Köszi, köszi!! Szuper!
Szia Zsuzsi!
Egy ideje már olvasgatom a blogodat, meg a bezzeganyás receptgyűjteményt is nagyon szeretem.
Ehhez a sütihez lenne egy kérdésem: elég masszív lesz kihűlés után, hogy csokibevonatot adjak neki?
ez így szerintem nem tartaná meg, nagyon lágy a krémje
Zsuzsi, elkészítettem, ma anyukámat ezzel köszöntöttem fel. Hatalmas sikere volt, iszonyú finom!
Nagyon köszönöm a receptet!
Ennek nagyon örülök!
lehet, hogy buta a kérdés: a 2 dl tejszínt is a krémbe kell keverni, vagy abból lett a tejszínhab?
Maya
Nem, nagyon jó kérdés, mert a leírásban nincs benne, javítom is. A krémbe kell keverni a tejszínt.
nagyon köszönöm a gyors választ! Ezt szeretném szenteste feltálalni a családnak, és kicsit izgulok..... :-)
Maya
Megjegyzés küldése