2011. január 9., vasárnap

Narancsos-csokoládés sajttorta


Január második hete felé közeledve épp itt az ideje, hogy feltegyem a beígért karácsonyi narancsos-csokoládés sajttorta receptjét.
Sokat gondolkoztam idén, hogy az aprósütemények és a bejgli mellé milyen tortát készítsek. Azt tudtam, hogy csokoládés lesz, mert a lányom meg van érte őrülve, az öcsém meg legalább azt megeszi, ugyanakkor nem szerettem volna, ha túl nehéz desszert készül az amúgy is kiadós karácsonyi ételek után.
Végül egy Good Food receptből indultam ki, ám a torta ízesítése kávé helyett narancsos lett, ezt mindenki jobban szereti nálunk.
Azért az elkészítés során volt egy kis malőr: Attila a kézfejével szerette volna ellenőrizni, hogy a sütőből épp kikerült sütemény kellően átsült-e, de arra nem gondolt, hogy ez egy nagyon puha, habszerű állagú desszert, így szó szerint meglátszott a keze nyoma a tortán, így kénytelen voltam a lyukakba olvasztott csokit öntve álcázni ezt a szépséghibát.
Igazi ünnepi sütemény, nagyon kiadós, eláll, és valószínűleg mindenki szereti.

Recept

Az alaphoz

5 dkg vaj
22 dkg kakaós keksz (Győri)

A csokis-sajtos krémhez

22,5 dkg étcsokoládé (legalább 50%-os)
50 dkg mascarpone
10 dkg cukor
4 közepes méretű tojás
2 dl tejszín
egy narancs reszelt héja és leve

Egy 23 centi átmérőjű kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek. A torta alapjához a vajat kis lángon megolvasztom és belekeverem a ledarált, vagy nagyon apróra tört kekszet. A masszát a tortaforma aljára nyomkodom úgy, hogy egyenletes legyen a felülete. Ezután a formát hűtőbe teszem és elkészítem a krémet. A sütőt 140 fokra előmelegítem (légkeverésnél, ha nincs, 160 fok kell). A szobahőmérsékletű mascarponét a cukorral habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojásokat is és mindegyikkel jól kikeverem a krémet. Ezután hozzáadom a vízfürdőn felolvasztott csokoládét, a narancs levét és reszelt héját, a tejszínt, majd az egészet egyneműre keverem. A krémet a kekszes alapra öntöm, és kb. egy órát sütöm a süteményt (nekem ennél több kellett). Akkor jó, ha a felülete fényes, és már nem túl remegős. Kihűtöm, majd fogyasztás előtt legalább három órára – de még jobb, ha egész éjszakára – a hűtőbe teszem. Tálalás előtt fél órával kiveszem, majd szeletekre vágom és tejszínhabbal kínálom. Lehet díszíteni egy-egy szelet naranccsal is.

19 megjegyzés:

Dió Bisztró írta...

Húú, ez nagyon jó!!!

Szemi írta...

Én biztos szeretném...!
Nagyon guszta, és hát ha csoki van benne, csak jó lehet! :)

Mary Bergfeld írta...

Your cake sounds really lovely. This was my first visit to your blog, so I must tell you how much I like the food and recipes you showcase here. I'll be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

Zsuzsi írta...

Dear Mary!
I was very happy, when I read your comment.
Please visit me a lot in the future.
Greetings: Zsuzsi

Zsuzsi írta...

Lányok, tényleg finom, ajánlom kipróbálásra!

atira írta...

Nagyon finom lehet !

Gizus írta...

Ez nagyon jól néz ki!
Gyere hozzám játszani, ha van kedved!

Névtelen írta...

Tényleg fini, de
1. sok az 5 dkg vaj ahhoz a mennyiségű kekszhez
2. sok a 2 dl tejszín is, bele se férne a normál tortaformába a cucc
3. a krém liszt nélkül nem állt össze

Zsuzsi írta...

Sajnálom, hogy nem sikerült megfelelően, nekem 23 centis kapcsos tortaformában a leírás szerint készült el és megfelelő lett, lásd kép.

Hajnalka írta...

Szia Zsuzsi!
Mint lelkes amatőr kérdezném, hogy ha nekem 26 cm-es tortaformám van (mondjuk lemérve 24-25 cm volt), akkor kell valamit változtatnom? Bocsánat, ha nagy marhaságot kérdeztem :)
Köszi: Hajni

Zsuzsi írta...

Hajni, ne haragudj, elfelejtkeztem a kommentedről. Egyébként nem kell semmin változtatni ilyen formánál.

Hajnalka írta...

Köszi, köszi!! Szuper!

Zsuzsi írta...

Szia Zsuzsi!

Egy ideje már olvasgatom a blogodat, meg a bezzeganyás receptgyűjteményt is nagyon szeretem.

Ehhez a sütihez lenne egy kérdésem: elég masszív lesz kihűlés után, hogy csokibevonatot adjak neki?

Zsuzsi írta...

ez így szerintem nem tartaná meg, nagyon lágy a krémje

Zsuzsi írta...

Zsuzsi, elkészítettem, ma anyukámat ezzel köszöntöttem fel. Hatalmas sikere volt, iszonyú finom!

Nagyon köszönöm a receptet!

Zsuzsi írta...

Ennek nagyon örülök!

Névtelen írta...

lehet, hogy buta a kérdés: a 2 dl tejszínt is a krémbe kell keverni, vagy abból lett a tejszínhab?
Maya

Zsuzsi írta...

Nem, nagyon jó kérdés, mert a leírásban nincs benne, javítom is. A krémbe kell keverni a tejszínt.

Névtelen írta...

nagyon köszönöm a gyors választ! Ezt szeretném szenteste feltálalni a családnak, és kicsit izgulok..... :-)
Maya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails