2011. április 5., kedd

Kovász és kovászos fehérkenyér


Na, ezt sose gondoltam volna magamról. Mármint hogy egyszer valaha is fogok kovászos kenyeret sütni, ráadásul még sikerül is.

2008 decembere óta sütök itthon kenyeret. (Érdekes, hogy a kenyérsütés minden esetben a gyermekágyas időszakhoz köthető nálam, az élesztős kenyér Zsófi lányom, a kovászos kenyérrel való kísérletezés Tomi fiam születéséhez kapcsolható.)

Eddig porélesztővel csináltam, téglaformában sütöttem. Nagyon szerettük mostanáig. Viszont a kovásszal készült kenyérnek akkora sikere volt, hogy nem hiszem, hogy a korábbi recept szerint fogok még sütni.

Az alábbiakban leírom, hogy miként készítettem a kovászt, és hogy használom fel kenyérsütésnél.

Kovász készítése

3 evőkanál teljes őrlésű rozslisztet 3 evőkanál langyos vízzel elkeverek egy befőttesüvegben és langyos helyen 2 napig állni hagyom konyharuhával letakarva. Naponta megkeverem. A kezdetben sűrű tésztában a második napra buborékok keletkeznek, megindul az erjedés, savanykás illata lesz a masszának. Ha hűvösebb van, lehet, több idő kell neki.

  1. A második nap eltelte után ismét hozzáadok 3 evőkanál rozslisztet és ugyanennyi vizet, jól összekeverem és 2 napig ismét állni hagyom, naponta megkeverem.
  2. A megadott idő eltelte után a keverékhez adok 10 dkg fehérlisztet és 1 dl langyos vizet, jól kikeverem és megint két napig hagyom állni. Az élesztőgombák munkájának hatására a sűrű massza felhígul, habos, buborékos lesz. Az így elkészült kovász felét kenyérsütéshez elhasználom, a maradékot pedig tovább etetem, hogy mindig legyen használható kovászom. Az etetéseknél 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet adok hozzá, megvárom, amíg jól felfut, utána a hűtőben tárolom. Sütés és etetés előtt 1-2 órát hagyom szobahőmérsékleten, hogy jobban dolgozzon az élesztő benne.

Kovászos kenyér

50 dkg liszt (BL80 vagy BL 55 is lehet)

2 teáskanál só

kb. 260 ml langyos víz

25 dkg kovász

A hozzávalókat mély tálba öntöm, robotgéppel kb. tíz perc alatt keményebb tésztát dagasztok belőle. Kézzel is meggyúrogatom, majd kilisztezett tálba téve duplájára kelesztem. Azzal számolni kell, hogy jóval lassabban kel meg, mint az élesztővel készült kenyér.

Ha duplájára nőtt, kiveszem, kézzel kinyújtogatom-húzogatom, megformázom és egy sütőpapírral bélelt téglaformában addig kelesztem, amíg a forma peremét eléri. Ezalatt a sütőt 230 fokra melegítem elő. Ha a kenyér megkelt, sütőpapírostól tepsire helyezem, a tetejét három helyen bevágom ollóval vagy éles késsel, és betolom a sütőbe. Ahogy betettem, a sütő aljára öntök egy deci vizet, hogy jó gőz képződjön. A kenyeret tíz percig sütöm 230 fokon, majd még 15-20 percet adok neki 180 fokon. Utána kiveszem, vizes ecsettel megkenem és rácson hagyom kihűlni, bár néha melegen-langyosan is nekiesünk.

Házi krémsajttal és sonkával mennyei.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta a kenyered, szoktam sütni de csak krumplist sütöttem eddig.Lehet hogy kipróbálom ezt is./A leírtak alapján akkor nő a család létszáma?/

Zsuzsi írta...

Nem, már megnőtt, Tomi másodikán volt egy hónapos:-)

Szemi írta...

Gyönyörű lett! Bár már évek óta sütöm otthon a kenyeret, az igazi kovászos kenyér még nálam is várat magára...

Zsuzsi írta...

Szemirámisz, próbáld ki, tényleg fantasztikus!

Névtelen írta...

lehet,hogy buta kérdés,de csak úgy a sütő aljába öntöd a vizet,vagy valami edénybe,tepsibe? Ha simán beleöntjük a vizet a villanysütőbe,nem csinál az valami bajt?
Alika

Zsuzsi írta...

Igen, az aljába öntöm. Eddig semmi baj nem történt vele és láttam/olvastam mástól is. A ventillátorba viszont nem szabad beleönteni.

Unknown írta...

Kicsit elbizonytalanodtam... Azt gondoltam, h. ez a vadkovász, amit Te készítesz, de írod az élesztőgombákat. Ha nem raksz bele élesztőt, honnan lesznek az élesztőgombák? A lisztben és a vízben nincs.

Azért érdekel, mert készítenék kovászt, mert a kandidám miatt élesztőt nem ehetek.

Zsuzsi írta...

A levegőből szedi össze

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails