2011. július 23., szombat

Gyuvecs


A gyuvecs nem más, mint egy szerb húsos zöldséges egytálétel, a gyuvecs elnevezésű cseréptálról kapta a nevét, amiben készítik. Szándékosan nem írtam, hogy rizses étel, mert ugyan az alábbi recept rizzsel készül, de van krumplis változata is. Használhatunk hozzá sertés, marha vagy birkahúst – akár darálva is - , de hallal is készítik, sőt, maradék pörkölt is felhasználható ilyen módon. Kóstolás után a férjemmel egyöntetűen megállapítottuk, hogy a hús jó, ha van benne az íze miatt, viszont egyáltalán nem hiányzott nekünk, így bátran javaslom vegetáriánus változatban is elkészíteni. Ez a recept a leginkább megszokott zöldségekkel (paprika, paradicsom, padlizsán) készül, de lehet bele zöldbabot, cukkinit, krumplit is tenni. A tetejére való tejfölös-tojásos öntet szintén opcionális, elhagyható. Nem tudom, hogy autentikus-e, mindenesetre finom.

Recept

50 dkg sertéscomb-vagy lapocka
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy közepes padlizsán
egy közepes cukkini
3 nagyobb paradicsom
5 cső zöldpaprika
3 szem közepes krumpli
15 dkg megmosott rizs
4-5 deci víz vagy húsleves
2 nagy evőkanál tejföl
egy tojás
5 dkg reszelt juhsajt
só, bors,
pirospaprika
római kömény (elhagyható)
olaj

A padlizsánt felkockázom, besózom negyed órára, utána leöblítem a kiengedett levét. A hagymát, fokhagymát felaprítom, a húst felkockázom. Kevés olajon a hagymát megpárolom, megszórom egy mokkáskanál római köménnyel, rádobom a húst és fehéredésig sütöm. Közben kevés borssal fűszerezem. Ha a hús kérget kapott, hozzáadom a felkockázott padlizsánt és addig sütöm, amíg egy kicsit átpárolódik (5-6 perc). Megszórom pirospaprikával (egy-két teáskanál, ízlés szerint) és félreteszem.

Az összes többi zöldséget megtisztítom és nagyjából azonos méretű darabokra vágom, egy tálba öntöm és enyhén megsózom.

Egy mélyebb jénait vagy kerámiatálat nagyon vékonyan kikenek olajjal és a húsos padlizsán egyharmadát beleterítem. Rászórom a rizs felét és ráteszem a zöldségek egyharmadát. Erre megint húst teszek, aztán jöhet a maradék rizs és a zöldség egyharmada, végül megint hús és zöldség következik. A végén ráöntök a vízből/levesből 3 decit, lefedem fóliával, és az előmelegített 180 fokos sütőben sütni kezdem. Néha átkeverem, ha kevés alatta a folyadék, öntök még alá. Ha a rizs már majdnem puha és beszívta a folyadékot, a tetejére öntöm a tejföllel és sajttal elkevert tojást és még negyed óráig sütöm.

Az írás első ízben a Bezzeganyán jelent meg.


1 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Amikor nem akarunk húsost, akkor helyette gombával készíti az asszonykám. Finom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails