2009. január 14., szerda

Gasztrokaland: ismerkedés a struccal


Tegnap érdekes gasztrokalandban volt részünk: a szomszédunk jóvoltából rendelkezésre álló strucchús felét készítettem el ebédre.
Maga a hús ránézésre, tapintásra a marhahúshoz hasonlít, olyannyira, hogy össze is lehetne vele téveszteni. Állítólag igen egészséges, jellemzőiről többet akár
itt lehet olvasni, de számos magyar nyelvű link található a gugli segítségével is.
Egyik kedves olvasóm, Acrolajos szerint – remélem nem haragszik, ha megszólítom – a mája felér a libamájjal, sőt, még a strucc-pacal is fogyasztható. (A májra azért én is kíváncsi lennék.)

Mivel a marhához hasonlít, úgy is készítettem el, ahogy a marhahúst szoktam: zöldfűszerekkel és fehér zöldségekkel megpároltam, fűszerként rozmaringot, kakukkfüvet, hagymát, feketeborsot, kapribogyót, mustárt, citromot használtam. Szerintem az általam eddig közzétett
marhahúsos receptek bármelyike elkészíthető struccból is. Azt azért nem mondom, hogy pikk-pakk vajpuha lett, elég hosszú ideig pároltam, de végül sikerült megfelelően mgpuhítani a párolólé minél többszöri elfőzésével.
Köretként tejszínes krumplit tálaltam mellé.
Mindketten nagyon ízletesnek találtuk, kár, hogy áruházakban /piacon /hentesnél nem lehet összefutni vele.

2009. január 11., vasárnap

Vadas nyelvtokány


Korábban már említettem, hogy Attila nagyon szereti a főtt nyelvet. Ezzel csak az a probléma, hogy nem mindig lehet hozzájutni, főleg akkor nem, amikor kedvet kap hozzá, ezért ha van, inkább többet veszek és lefagyasztom.
Most is volt egy adag, amit a szokásos módon megfőztem, aztán pedig Attila nekem szegezte a kérdést: nem lehetne-e belőle valamilyen komolyabb ételt készíteni. Mondtam, hogy éppenséggel lehet, így született meg a vadas nyelvtokány. Szombat este csináltam meg vasárnap ebédre, de már este elfogyott több mint a fele, úgyhogy nagy sikere volt.
Én meg jól elvoltam egy parmezános pestós penne és hagymás paradicsomsaláta társaságában.

Recept

3 db főtt sertésnyelv (nem füstölt!)
egy fej hagyma
egy sárgarépa
egy fehérrépa
egy evőkanál kapribogyó
2 dl tejföl
egy evőkanál liszt
egy evőkanál mustár
kakukkfű
rozmaring
3-4 szem borókabogyó
egy babérlevél
kb. 5 dl főzőlé
citrom
cukor, só
olaj

A nyelvet az
itt leírt módon megfőzöm, megtisztítom és csíkokra vágom. Kevés olajon egy evőkanál cukrot karamellizálok, megfonnyasztom benne a hagymát. Rádobom a kisebb darabokra vágott répaféléket, a kapribogyót és 4-5 percig sütögetem. Beledobom a borókabogyót, babérlevelet, ízesítem sóval, rozmaringgal és kakukkfűvel, hozzáadom a nyelvcsíkokat és felöntöm a főzőlével. Addig párolom, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor tejfölös liszttel behabarom és a mustárral, pár csepp citromlével és reszelt citromhéjjal teszem pikánsabbá.
Most tésztával tálaltam, de zsemlegombóc, knédli egyaránt illik hozzá.

2009. január 9., péntek

Szalagos fánk




Az ünnepi trakták után mindenki könnyebb és nem utolsó sorban pénztárca-kímélő ételekre vágyik. Nálunk sincs ez másképp, mostanában több az egytálétel, tészta, vagy leves és utána másodikként valamilyen sütemény.
Tegnap például tojásleves volt jó köménymagosan, amely mostanában a kedvencem, másodiknak pedig szalagos fánk.
A fánkot mindig F. Nagy Angéla receptje alapján készítem, amely egy gyorsított változat, mégis ugyanolyan finom, mint az eredeti.
Az adott mennyiségből 20 darab fánkot sütöttem most, jelenleg két kicsike árválkodik már csak a tányéron.
Hozzá anyukám alig cukros sárgabaracklekvárját ettük, az üvegnek már csak az alján van egy kevés…


Recept

50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
3 tojássárga
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
egy citrom leve és reszelt héja
egy evőkanál porcukor
egy csomag vaníliáscukor
3 dkg élesztő (vagy fél csomag szárított)
kb. egy bögre langyos tej
5 dkg vaj felolvasztva
csipet só

Az élesztőt fél bögre langyos, cukros tejben megfuttatom, majd a többi hozzávalóval közepesen kemény kelt tésztává dolgozom. Az olvasztott vajat legutoljára dagasztom bele a tésztába. Ha szárított élesztőt használok, azt nem kell megfuttatni, egyenesen a lisztbe szoktam keverni. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és pohárral kiszaggatom, majd tiszta konyharuhával letakarva egy-másfél órát hagyom kelni. Utána annyi olajat forrósítok, hogy a fánkok derekáig érjen, és ebben sütöm ki úgy, hogy a tetejüket – melynek közepét ujjal benyomtam- kis lángon fedő alatt, az aljukat pedig fedő nélkül, nagy fokozaton sütöm. Papíron lecsepegtetem és baracklekvárral tálalom.

2009. január 7., szerda

Jennifer csokitortája


A karácsonyi sütögetéshez vettem egy jó adag étcsokit, de most valahogy nem sikerült elhasználni, a süteményekbe, tortákba nem igazán került belőle.
Pár napja állítottuk be a konyha-étkezőbe az egyik könyvespolcot, amelyre csak a szakácskönyveimet raktuk, melyek így végre méltó helyre kerültek. (Nem is maradt jóformán semmi hely a polcon…).Ahogy a könyveket rakosgattam, kezembe került a Két Duci Hölgy című darab, mely a tévésorozatban látott recepteket tartalmazza.
Ebből származik a következő torta receptje, mely Jennifer Paterson nevéhez fűződik. Ő a szemüveges öreg hölgy, aki a forgatás óta már elhunyt, számomra ő volt a szimpatikusabb, az általa készített ételek is közelebb álltak hozzám.
Ez a csokitorta valójában nem is igazi torta, hanem egy sűrű krémszerűség, amelyet nem is sütni, hanem inkább gőzölni kell. Mindenesetre brutális, csokoládéfüggőknek kötelező darab, bár szerintem a cukor mennyiségét nyugodtan meg lehet felezni, mert így kicsit édes.

Recept

22.5 dkg étcsokoládé (nálam 60%-os)
22.5 dkg puha vaj
28 dkg kristálycukor
5 tojás

A csokit széttördelve tálba teszem és gőz felett felolvasztom. Ha ez megvan, a puha vajat kis darabokban hozzákeverem a már langyos csokoládéhoz, és a cukrot is hozzáadom, jól elkeverem.
Az egész tojásokat robotgéppel nagyon habosra keverem, ez akkor sikerül igazán, ha a tojás jól le van hűtve. A habos tojást a csokoládés masszába forgatom.
Kivajazok egy 22 centis kapcsos tortaformát, ezt beleállítom egy tepsibe. A masszát a formába kanalazom, a tepsibe pedig annyi vizet töltök, hogy a forma derekáig érjen. Előmelegített sütőben 170 fokon „sütöm” egy órán át, majd hagyom teljesen kihűlni. Ezután egy éjszakára hűtőbe teszem. Csak másnap fogyasztható, Jennifer Paterson óva int attól, hogy melegen megkóstoljuk. Tejszínhabbal, fagyival tálalható.

2009. január 5., hétfő

300. - Gombás töltött csirkecomb


Tegnap töltött csirkecomb volt ebédre krumplipürével. Ebben nincs is semmi érdekes, mert sok családban ez teljesen megszokott vasárnapi ebéd, csakhogy én még sosem csináltam ilyet. Valószínűleg a menzai töltött csirkék miatt sosem volt kedvem nekifogni, mert nem szerettem igazán, de most valahogy mégis eszembe jutott, hogy meg kellene vele próbálkozni.
A töltelékbe gomba, hagyma és némi bacon került fűszerekkel, meg házi kenyérrel. A combok töltését Attilára bíztam, aki derekasan helytállt és minden zokszó nélkül kanalazgatta a masszát a csirke bőre alá. Ettől én biztos bestresszeltem volna.
A végeredmény igen jó lett, mindketten megállapítottuk, hogy a csirkecomb megtöltve egyrészt kiadósabb, másrészt meg finomabb, mint natúr sütve, úgyhogy biztosan készítjük még.
A leírt adag négy nagyétkű számára elegendő, de nem baj, ha nem fogy el mert hidegen is finom.

Recept

8 egész csirkecomb
20 dkg gomba
egy fej hagyma
10 dkg húsos bacon
3-4 szelet egynapos kenyér
egy tojás
rozmaring
majoranna
frissen őrölt feketebors
1 dl ajvár
1 dl száraz fehérbor
olaj
pár szelet vaj


A töltelékhez a kenyeret kevés vízbe áztatom, ne ázzon szét teljesen, de azért puhuljon meg.
A szalonnát felaprítom, a hagymát is igen apróra vágom, a gombát apróra szeletelem.
Nagyon kevés olajon megpirítom a bacont (ha a szalonna zsíros, nem is kell olaj) és megfonnyasztom rajta a szalonnát. Ha ez megtörtént, rádobom a gombát és puhulásig sütögetem, levét elforralva zsírjára sütöm. Közben rozmaringgal, majorannával, sóval és borssal ízesítem. A gombás keveréket langyosra hűtöm. A kenyérből alaposan kinyomkodom a vizet, hozzáadom a gombát és egy nyers tojással összedolgozom. Ha túl lágy a töltelék, egy-két evőkanál zsemlemorzsával lehet sűríteni, és lehet beletenni egy csokor petrezselymet is apróra vágva, csak ez most nem volt kéznél.
A combokat megsózom, fellazítom a bőrüket, vigyázva, hogy el ne szakadjon, és a bőr alá töltöm kiskanállal a gombás masszát. Nem töltöm túl keményre, nehogy kirepedjen. A combokat kiolajozott tepsibe fektetem, megszórom rozmaringgal és majorannával és megkenem olajjal elkevert ajvárral. Mindegyik tetejére teszek egy kis darab vajat, aláöntöm a bort, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt ropogós pirosra sütöm.

2009. január 3., szombat

Túrós-mákos sütemény



Mostanra elfogytak a karácsonyi aprósütemények, kekszek, sőt még a boltban vett csokik is, sütnöm kellett valamit a jelentkező édesség-inger csillapítására.
Volt itthon egy adag sürgősen elhasználandó túró, így ez a hozzávaló adott volt, ehhez gondoltam, hogy mákot társítok, mivel az ünnepek alatt mákos süteményt nem ettünk, így megkívántam.
A sütemény receptjére a neten bukkantam rá, de a töltelék összetételén az itthon levő mennyiségek miatt változtatnom kellett.
A végeredmény nekem nagyon ízlett, a mákos tölteléket jól könnyíti a túró, nem is gondoltam, hogy ennyire összeillenek. Reggelire, vagy délutáni tea/kávé mellé jól esik belőle egy szelet.

Recept

25 dkg liszt
12 dkg vaj
1 tojás
1 dl tejföl
1 evőkanál porcukor
fél sütőpor
csipet só
35 dkg túró
20 dkg darált mák
egy marék aranymazsola
2 kiskanál vaníliakivonat
1 dl tejföl
2 tojás
20 dkg cukor
fél citrom leve és reszelt héja
egy narancs reszelt héja
tej a megkenéshez

A lisztből a vajjal, egy tojással, tejföllel, cukorral, csipet sóval és a sütőporral tésztát gyúrok, majd további felhasználásig a hűtőben pihentetem kb. egy órát.
A töltelékhez az áttört túrót kikeverem a tejföllel, tojásokkal és a cukorral, hozzáadom a citromlét és a citrom-meg narancshéjat, belekeverem a mákot, a vaníliakivonatot és a mazsolát.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát 1/3-2/3 arányban kettévágom, a nagyobbik részt kinyújtom és kibélelek vele egy tortaformát, úgy, hogy oldalt egy kis tésztaperemet is kialakítok. Rákenem a tölteléket, beborítom a másik tésztalappal, ezt rá is nyomkodom. Megkenem tejjel és megszurkálom a tetejét. Tíz percig sütöm 180 fokon, majd kb. 160 fokon fejezem be a sütést, ez még kb. 30-35 percet vesz igénybe.

2009. január 1., csütörtök

Szilveszter 2008




Újév napján gyönyörű havas táj látványára ébredtünk. A szilveszter nyugodalmasan telt, kis családi körben. Anyukám itt volt nálunk, jókat ettünk, babáztunk, volt egy kis hangulatos tábortűz forralt borral a szomszédban Robiéknál, néztük egy kicsit a katasztrofális szilveszeri műsort (én csak a Magyar Dal Napjáról készített egy órás összeállítást tartottam fogyaszthatónak), éjfélkor koccintottunk, egy órakor pedig már mindenki az igazak álmát aludta.
Ami a vacsorát illeti, hideg fűszeres malacsült volt franciasalátával és
hagymás babsalátával, sütöttem pogácsát, újév napjára pedig lencsét főztem füstölt sonkával, legyünk már végre gazdagok.
Most a malacsült receptje kövekezik, amit nálunk mindenki inkább hidegen szeret, mert melegen túl tömény.

Recept

Egy két kilós malaccomb
Két fej hagyma
Egy fej fokhagyma
1 dl ajvar
1 dl olaj
köménymag
római kömény
egy chilipaprika
feketebors
kakukkfű
rozmaring

3 dl sör

A húsdarabot jól besózom. Az ajvarból az olajjal és a fűszerekkel egy keveréket készítek, amellyel a sütés során kenegetem majd a húst. Az arányok a következők voltak: egy rész köménymag, egy rész római kömény, fél rész frissen durvára darált feketebors, fél rész szárított kakukkfű, egy ág rozmaring.
A besózott húst kevés fűszeres olajjal bedörzsölöm, és a gázon zsiradék nélkül minden oldalán körbesütöm, hogy kérget kapjon. Ezután a tepsibe teszek két fej megtisztított hagymát negyedekbe vágva, és egy keresztben elvágott héjas fokhagymafejet. Öntök alá 3 dl vizet, lefedem fóliával, és a húst előmelegített 180 fokos sütőben puhára sütöm, kb. két óra alatt. Ezután a fóliát lebontom, a hőfokot kb. 220 fokra emelem és a húst a sörrel locsolgatva vajpuhára sütöm. Ilyenkor nem hagyom magára, folyamatosan ellenőrzöm, nehogy leégjen.
A húst a salátákkal és friss kenyérrel szobahőmérsékletűre hűtve szoktuk enni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails