2009. január 7., szerda

Jennifer csokitortája


A karácsonyi sütögetéshez vettem egy jó adag étcsokit, de most valahogy nem sikerült elhasználni, a süteményekbe, tortákba nem igazán került belőle.
Pár napja állítottuk be a konyha-étkezőbe az egyik könyvespolcot, amelyre csak a szakácskönyveimet raktuk, melyek így végre méltó helyre kerültek. (Nem is maradt jóformán semmi hely a polcon…).Ahogy a könyveket rakosgattam, kezembe került a Két Duci Hölgy című darab, mely a tévésorozatban látott recepteket tartalmazza.
Ebből származik a következő torta receptje, mely Jennifer Paterson nevéhez fűződik. Ő a szemüveges öreg hölgy, aki a forgatás óta már elhunyt, számomra ő volt a szimpatikusabb, az általa készített ételek is közelebb álltak hozzám.
Ez a csokitorta valójában nem is igazi torta, hanem egy sűrű krémszerűség, amelyet nem is sütni, hanem inkább gőzölni kell. Mindenesetre brutális, csokoládéfüggőknek kötelező darab, bár szerintem a cukor mennyiségét nyugodtan meg lehet felezni, mert így kicsit édes.

Recept

22.5 dkg étcsokoládé (nálam 60%-os)
22.5 dkg puha vaj
28 dkg kristálycukor
5 tojás

A csokit széttördelve tálba teszem és gőz felett felolvasztom. Ha ez megvan, a puha vajat kis darabokban hozzákeverem a már langyos csokoládéhoz, és a cukrot is hozzáadom, jól elkeverem.
Az egész tojásokat robotgéppel nagyon habosra keverem, ez akkor sikerül igazán, ha a tojás jól le van hűtve. A habos tojást a csokoládés masszába forgatom.
Kivajazok egy 22 centis kapcsos tortaformát, ezt beleállítom egy tepsibe. A masszát a formába kanalazom, a tepsibe pedig annyi vizet töltök, hogy a forma derekáig érjen. Előmelegített sütőben 170 fokon „sütöm” egy órán át, majd hagyom teljesen kihűlni. Ezután egy éjszakára hűtőbe teszem. Csak másnap fogyasztható, Jennifer Paterson óva int attól, hogy melegen megkóstoljuk. Tejszínhabbal, fagyival tálalható.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Már nagyon régóta lesem az oldalad,s már jó pár receptet kipróbáltam tőled.
Kipróbáltam ezt a tortát is és csak ajánlani tudom mindenki, mert érdekes, hogy nem krémes és mégis olyan lágy állaga van. Ez nem egy átlagos torta...
Minden jót Nektek!
S még sok fincsi receptet!
Üdv.: Hajni

Zsuzsi írta...

Köszi a jó kívánságokat, örülök, hogy ízlett a süti. Ha mást is kipróbálsz,légyszi jelezd, hogy sikerült-e, vagy ha nem, mi volt vele a gond, hogy másoknak is segíthessünk vele.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails