...vagy más néven avokádó. Imádom. Egyrészt már maga a kinézete sem mindennapos látvány, de az érett avokádó ízéhez számomra semmilyen más zöldség/gyümölcs íze nem hasonlítható.
Lehet belőle guacamole-t, vagy más jellegű krémet-mártogatóst készíteni, esetleg krémlevest, és nagyon sok salátában is megállja a helyét.
Lényeg az, hogy érett avokádóval dolgozzunk, amit beszerezni nem igazán lehet itt nálunk, így vásárlás után általában érlelni kell, amíg kissé megpuhul és benyomható a héja. Én almák mellé szoktam tenni, úgy hamar elérhető az igényelt állapot.
Egyébként tapasztalatom az, hogy a Plusban még érett példányokra is rá lehet lelni néhanapján.
(Kár hogy a mi Plusunk jelenleg átépítés alatt van...)
Azt a salátát, amit most leírok, a párom édesanyja csinálta meg először (és utoljára) egy családi összejövetel alkalmával, egy női magazin receptje alapján, ettől kezdve nálunk rendszeresen asztalra kerül grillezett húsok köreteként.
Recept
két érett avokádó
1 kisebb cukkíni
pár karika póréhagyma
egy gerezd fokhagyma
csokornyi petrezselyem
tejföl (kb másfél pohár), só
A tejfölt tálba teszem, belekeverem a sót, pórét, az összenyomott fokhagymát, az aprított petrezselymet és a félkarikákra vágott cukkínit (inkább vastagra szoktam szeletelni). Az avokádóról lehúzom a héját (ha érett, majdnem egy darabban lejön), kiveszem a magját és nem túl apróra felvágom, majd belekeverem a tejfölös mártásba. Az érett avokádóból mindig marad az ember ujján, úgyhogy lehet nyalakodni, de az egyiknk a felét általában még felvágás közben el szoktam tüntetni....
A végeredményt behűtve tálalom. A majonézhez hasonló - de sokkal finomabb! - mártást kapunk, mert a tejfölt az avokádó a belekeverés közben kicsit sűríti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése