2007. szeptember 27., csütörtök

Alligátorkörte


...vagy más néven avokádó. Imádom. Egyrészt már maga a kinézete sem mindennapos látvány, de az érett avokádó ízéhez számomra semmilyen más zöldség/gyümölcs íze nem hasonlítható.

Lehet belőle guacamole-t, vagy más jellegű krémet-mártogatóst készíteni, esetleg krémlevest, és nagyon sok salátában is megállja a helyét.


Lényeg az, hogy érett avokádóval dolgozzunk, amit beszerezni nem igazán lehet itt nálunk, így vásárlás után általában érlelni kell, amíg kissé megpuhul és benyomható a héja. Én almák mellé szoktam tenni, úgy hamar elérhető az igényelt állapot.

Egyébként tapasztalatom az, hogy a Plusban még érett példányokra is rá lehet lelni néhanapján.

(Kár hogy a mi Plusunk jelenleg átépítés alatt van...)


Azt a salátát, amit most leírok, a párom édesanyja csinálta meg először (és utoljára) egy családi összejövetel alkalmával, egy női magazin receptje alapján, ettől kezdve nálunk rendszeresen asztalra kerül grillezett húsok köreteként.


Recept


két érett avokádó

1 kisebb cukkíni

pár karika póréhagyma

egy gerezd fokhagyma

csokornyi petrezselyem

tejföl (kb másfél pohár), só


A tejfölt tálba teszem, belekeverem a sót, pórét, az összenyomott fokhagymát, az aprított petrezselymet és a félkarikákra vágott cukkínit (inkább vastagra szoktam szeletelni). Az avokádóról lehúzom a héját (ha érett, majdnem egy darabban lejön), kiveszem a magját és nem túl apróra felvágom, majd belekeverem a tejfölös mártásba. Az érett avokádóból mindig marad az ember ujján, úgyhogy lehet nyalakodni, de az egyiknk a felét általában még felvágás közben el szoktam tüntetni....

A végeredményt behűtve tálalom. A majonézhez hasonló - de sokkal finomabb! - mártást kapunk, mert a tejfölt az avokádó a belekeverés közben kicsit sűríti.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails