2007. szeptember 26., szerda

Fűszervaj

Számomra ez a fűszervaj a tavasz ízeit jelenti üde ízével és zöldes színével. Már elég rég készítettem, de most, hogy eszembe jutott, nagyokat nyelek.
Grillezett húsokhoz , halakhoz nagyon jó partner, mi általában olaj és vaj keverékén sütött karajszelettel szoktuk enni, de csináltam már serpenyőben sült csirkével, grillezett lazaccal is.

Kedvesem nagy krumplipüré-rajongó, így emellől ez a köret nem hiányozhat.

Recept

10 dkg vaj (ez általában igen hamar elfogy)
1 nagy csokor petrezselyem
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
pár tekerés frissen őrölt bors

néha teszek bele egy gerezd fokhagymát

Expressz-recept: A szobahőmérsékletű vajat az összevágott petrezselyemmel és a többi belevalóval összekeverjük-gyúrjuk. Kevéssé pepecselősök- mint én - tegyék tálba, akik azt szeretnék, hogy jól nézzen ki, vizes kézzel hengert formálva tekerjék fólíába és úgy hűtsék szilárdra. Forró hússzeletre ráolvasztva tálalom.

Ha elhagyom belőle a citromot, több fokhagymát, borsot teszek és valamilyen reszelt sajtot, gyorsan jó kis ital mellé való korcsolyát, fokhagymás bagettet készítek.

Recept

kisebb bagett, vagy egy igazinak a fele
fűszervaj

A bagettbe szeleteket vágok, de nem vágom át teljesen. A kapott közöket megkenem fűszervajjal, ha akarom, a nyílásokba reszelt sajtot is tömködhetek. Ha kimarad a krémből, a tetejére szoktam rákenni. A bagettet fóliába tekerem és sütőben kb. 15 percig sütöm, hogy a vaj és a sajt elolvadhasson. Ha kész, a vágatok mentén szeletelem.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails