Addig-addig olvasgattam ezt a cikket, amíg igencsak megkívántam egy szép szelet marhahúst.
A hátszínt a hentestől már korábban beszereztem, és eljött az ideje, hogy elkészítsem.
Magyarország gasztrokultúrájában neuralgikus pont a megfelelő marhahús beszerzése (is) , erről többek közt a már említett cikkben is szó esik, de blogbejegyzésekben is lehet találkozni a problémával.
Szerencsére most sikerült olyan hátszínt vennem, amit meg is lehet enni. Azt nem mondom, hogy sütés után elomlik az ember szájában, de közepesen átsütve igen kedvemre való volt. (Csak zárójelben teszem hozzá, hogy várandós anyukáknak ezt nem igazán szabadna…)
A steakek véleményem szerint nem igényelnek mást, mint sót és borsot, az a jó az egészben, hogy élvezhetjük a hús valódi ízét.
Recept
Személyenként egy darab 4-5 centi vastag hátszín szelet
Só, bors
Vaj
A körethez
2 cukkini
5-6 fej gomba
egy nagy fej hagyma
két gerezd fokhagyma
rozmaring
kakukkfű
pár csepp olaj
(továbbá férfitársak kedvéért sült újkrumpli)
Egyszerre készítek mindent, mert a húsnál fontos, hogy megfelelő időben kerüljön a tányérba.
A körethez a cukkiniket félcentis szeletekre, a hagymát először félbe majd szeletekre, a gombát pedig nagyobb darabokra vágom. Felhevítem a grillserpenyőt, jelképes mennyiségű olajat öntök bele, beleszórom a zöldségeket és a felaprított fokhagymát, kakukkfűvel, rozmaringgal ízesítem és roppanós-pirosra sütöm. Csak a végén sózom, mert nem szeretném, ha túl sok levet engedne.
A hússzeleteket bőségesen borsozom, erre a célra csak frissen durvára őrölt feketeborsot használok, az őrölt borsként kapható puskaporszerű valami nem megfelelő (én egyébként irtózom tőle, soha nem használom.) Vastag falú serpenyőt/vaslábost zsiradék nélkül felhevítek és a húsok minden oldalát kérgesre sütöm benne, közben sót szórok a szeletekre. Ez a művelet oldalanként 1-2 percnél nem tarthat tovább. A sütőt közben 180 fokra melegítem. A hússzeleteket átteszem egy tepsibe, dobok mellé egy-két kis darab vajat és a sütőben 10 perc alatt befejezem a sütést. A hús közepesen (medium well) fog átsülni, ha elvágjuk, nedvdús, rózsaszín, de már nem véres. Ennél tovább semmiképpen ne süssük, mert átsütve ehetetlen lesz, aki ezt szeretné, inkább ne egyen marhát…
A húst a grillzöldséggel és tetszés szerint még újkrumplival tálalom.
A hátszínt a hentestől már korábban beszereztem, és eljött az ideje, hogy elkészítsem.
Magyarország gasztrokultúrájában neuralgikus pont a megfelelő marhahús beszerzése (is) , erről többek közt a már említett cikkben is szó esik, de blogbejegyzésekben is lehet találkozni a problémával.
Szerencsére most sikerült olyan hátszínt vennem, amit meg is lehet enni. Azt nem mondom, hogy sütés után elomlik az ember szájában, de közepesen átsütve igen kedvemre való volt. (Csak zárójelben teszem hozzá, hogy várandós anyukáknak ezt nem igazán szabadna…)
A steakek véleményem szerint nem igényelnek mást, mint sót és borsot, az a jó az egészben, hogy élvezhetjük a hús valódi ízét.
Recept
Személyenként egy darab 4-5 centi vastag hátszín szelet
Só, bors
Vaj
A körethez
2 cukkini
5-6 fej gomba
egy nagy fej hagyma
két gerezd fokhagyma
rozmaring
kakukkfű
pár csepp olaj
(továbbá férfitársak kedvéért sült újkrumpli)
Egyszerre készítek mindent, mert a húsnál fontos, hogy megfelelő időben kerüljön a tányérba.
A körethez a cukkiniket félcentis szeletekre, a hagymát először félbe majd szeletekre, a gombát pedig nagyobb darabokra vágom. Felhevítem a grillserpenyőt, jelképes mennyiségű olajat öntök bele, beleszórom a zöldségeket és a felaprított fokhagymát, kakukkfűvel, rozmaringgal ízesítem és roppanós-pirosra sütöm. Csak a végén sózom, mert nem szeretném, ha túl sok levet engedne.
A hússzeleteket bőségesen borsozom, erre a célra csak frissen durvára őrölt feketeborsot használok, az őrölt borsként kapható puskaporszerű valami nem megfelelő (én egyébként irtózom tőle, soha nem használom.) Vastag falú serpenyőt/vaslábost zsiradék nélkül felhevítek és a húsok minden oldalát kérgesre sütöm benne, közben sót szórok a szeletekre. Ez a művelet oldalanként 1-2 percnél nem tarthat tovább. A sütőt közben 180 fokra melegítem. A hússzeleteket átteszem egy tepsibe, dobok mellé egy-két kis darab vajat és a sütőben 10 perc alatt befejezem a sütést. A hús közepesen (medium well) fog átsülni, ha elvágjuk, nedvdús, rózsaszín, de már nem véres. Ennél tovább semmiképpen ne süssük, mert átsütve ehetetlen lesz, aki ezt szeretné, inkább ne egyen marhát…
A húst a grillzöldséggel és tetszés szerint még újkrumplival tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése