2008. június 17., kedd

Tavaszi zöldségleves vajasgaluskával


Kicsit vissza kell vennünk a szénhidrátból - s fájdalom -, főként a sütizésből, úgyhogy egészségesebb receptekre fogok törekedni az eljövendő időszakban.
Itt van rögtön Attila kérésére ez a könnyű kis tavaszi zöldségleves új zöldborsóval, répákkal, gombával, sok-sok petrezselyemmel. Azért egy kis vajas galuskát sikerült belecsempésznem, nehogy túlzásba vigyük a dolgot…
Igazán ilyenkor jó készíteni, amikor minden zöldségnek szezonja van, télen fagyasztottból is lehet próbálkozni, de az messze nem ugyanaz.

Recept

50 dkg tisztított zöldborsó
egy csokor vegyes zöldség (sárga-és fehérrépa)
egy fej főzőhagyma
4-5 nagy fej gomba
egy zöldpaprika
kiskanál pirospaprika

csipet cukor
egy csokor petrezselyem
olaj

A galuskához
3 dkg vaj
egy tojás
annyi liszt, amennyit felvesz


A hagyma felét felaprítom, a másik felét egyben hagyom. A répákat megpucolom, felkarikázom, a gombát megmosom, nagyobb darabokra, negyedekre vágom.
Nagyon kevés olajat forrósítok, rádobom a hagymát, majd pár perc kevergetés után a répát. Ez is kap egy-két percet, amíg némi nedvességet kienged, majd mehet bele egy kiskanál pirospaprika. Rádobom a zöldborsót is, meg a petrezselyem felaprított szárát és felengedem kb. 2,5 liter húslevessel. Beledobom az egészben hagyott zöldpaprikát és fél hagymát , a csipet cukrot és puhára főzöm a zöldségeket. Ez kb. fél órát vesz igénybe, ami pont jó arra, hogy elkészítsem a vajas galuskát.
A puha vajat tálba teszem, elkeverem egy tojással, csipet sóval, és annyi lisztet adok hozzá, hogy egy sűrűbb nokedlitészta-állagot kapjak.
Amikor a zöldségek puhák, a forró levesbe mártogatott kiskanállal beleszaggatom a galuskát az ételbe, törekedve arra, hogy kisebb, formás levesbetétekhez jussak (na ez az, ami nem megy). Megszórom a levest a maradék felaprított petrezselyemmel, és ha a galuskák feljöttek a felszínre, tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails