2008. június 20., péntek

Kovászos uborka


Minden nyáron szoktam uborkát kovászolni, mert a nagy melegben – akár magában is – jó hűsítő, magyaros, pörköltes ételek elmaradhatatlan kísérője. Érdemes otthon elkészíteni, mert különösebb hozzáértést nem igényel, csak össze kell rakni egy üvegbe és a nap jótékony hatására bízni a továbbiakban.
A levét sem kell kiönteni, egyrészt abban szoktam hűtőben tárolni, de savanyú levesekhez felöntőlének kiváló, sőt, van, aki csak úgy magában meg is issza, például leendő anyósom.
A család kapacitásához mérten érdemes a mennyiséget kiszámítani, az érett kovászos uborka a hűtőben saját levében kb. 15-20 napig is eláll.
Jelenleg még érik 5 nap után is, mert sikerült a nagy esők előtt megcsinálni.

Recept

Kovászolni való uborka (nálam kb. 2,5 kg)
2 csokor kapor (főként a vastagabb szára)
5-6 gerezd fokhagyma
egy chilipaprika
egy szelet rozs, vagy fehérkenyér (a serclit szoktam beletenni)


Kovászoláshoz jó kemény, feszes héjú, 10-15 cm hosszú, vaskosabb uborkát veszek, én inkább a kisebbekre szavazok, azok érlelés után is roppanósak maradnak. Folyó víz alatt alaposan megsikálom őket, hogy a rájuk tapadó homok lejöjjön. Ha nagyon piszkos az uborka, érdemes negyed órára be is áztatni. Ha ezzel megvagyok, levágom a két végüket, és mindkét végén kereszt alakban bevágom úgy, hogy nem vágom át teljesen. Ennek az a célja, hogy jobban bejut a páclé az uborkák belsejébe is.
Egy nagy, legalább három literes üveg aljára teszem a megmosott kaprot, erre kezdem állítgatni az előkészített uborkákat. A rétegezés közben rakom bele az egyben hagyott, megtisztított fokhagymagerezdeket is és a chiliről sem feledkezem el. A tetejére kapor kerül , a kenyeret erre fektetem.
A felöntőléhez egy lábosban vizet forralok, literjéhez egy evőkanál sót adok. Felforralom, majd kissé visszahűtöm és az uborkára merem. Az üveget kistányérral lefedem. Napos teraszra állítva 4-5 nap alatt megérik, de akkor sem kell aggódni, ha nincs verőfény, ekkor kissé tovább kell érlelni. Az érési idő alatt anyatigris módjára védelmezem a kutyáimtól, ugyanis nem csak kíváncsiak, de boldogan meg is ennék, ha hagynám.
Ha megérett, jól zárható műanyag dobozba szedem, rászűröm a levét és hűtőben tárolom.

Cukkinit is lehet ezzel a módszerrel savanyúsággá átlényegíteni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails