2008. július 4., péntek

Nyári vegyes tökfőzelék


Tovább bővítve a blogra már felkerült főzelékek sorát, ma a tökfőzelék került terítékre, amely szerintem egyben az egyik legjobb nyári könnyű étel. Ha már nyár van, olyan változatot készítettem, ami igazándiból csak nyáron állítható elő a felhasznált friss alapanyagok miatt, de leginkább azért, mert a dolog pikantériáját a házilag készített kovászos uborka leve adja meg. A cukkini mennyiségnövelő tételként került bele, de csak cukkiniből elkészítve is megállja a helyét.
Én nagyon szívesen fogyasztom ezt a főzeléket éppen csak langyosan, de jégbe hűtve is, kánikulában tényleg jólesik az embernek.
Feltétnek fasírt dukál hozzá, most tükörtojással ettük, de önmagában, kenyérrel is finom.

Recept

Két főzőtök
Egy cukkini
Egy fej főzőhagyma
Két csokor kapor
Egy gerezd fokhagyma
Egy zöldpaprika
Olaj
Só, pirospaprika
Egy evőkanál liszt
Kb. 2-3 deci kovászosuborka-lé
2 deci tejföl

A tököt meghámozom, félbevágom, ha nagyon magos a bele, a puha részt kivájom és nem használom fel, ezután a sajtreszelő legdurvább fokán lereszelem. A cukkinit nem hámozom meg, úgy reszelem le. A hagymát felaprítom, a paprikát kis kockákra vágom és olajon kevés sóval megpárolom. Meghintem pirospaprikával, rádobom a reszelt tökféléket, ízesítem a felaprított fokhagymával, a kapor apróra vágott szárával, felöntöm a kovászos uborka levével és puhára – de nem szét! – főzöm. A lisztet a tejföllel elkeverem, a főzeléket behabarom. Ekkor szórom rá a maradék kaprot és pár perc alatt készre főzöm, ezalatt kissé besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, lehet még uborkalével higítani. Langyosan tálalom.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem is az egyik legjobb főzelék..mondjuk annyival másabban készítem,hogy a kapor kimarad (pár éve kihánytam,azóta nem haverkodunk) pedig az illatát szeretem.

tegnap én sima tökfőzeleket lapátoltam ebédre,még a mellé sütött pulykocomb se kellett pedig az is kedvenc..annyira jólesett úgy magában.

Cak folytasd az ilyen remek kis ételeket,a babóca azt fogja szeretni amit most eszel-nálunk ezt mondja a néphiedelem...ki tudja.
Fő az egészség:-)

Nóri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails