2008. december 17., szerda

Karácsonyi apróságok I. - Mogyorós csillag


Végre én is elkezdtem a karácsonyi készülődést, melynek nyitánya az aprósütemények elkészítése. Nem tudom, amióta megvan a baba, valahogy mindenbe nehezebben kezdek bele, mint korábban, pedig Zsófi jó kislány, elvileg mindenre enged megfelelő időt. De hát legszívesebben csak ücsörgök mellette és nézegetem.
Idén háromfélét fogok sütni, természetesen lesz vaníliás kifli, és emellé két újabbat lestem ki a gasztroújságok karácsonyi számaiból.
Az első, amit megsütöttem, egy mogyorós csillag a Kiskegyed Konyhája karácsonyi különszámából, állítólag francia aprósütemény. A mennyiségből állítólag 45 darab készíthető.

Recept

8 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg őrölt mogyoró
20 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
5 dkg cukor
egy kiskanál vaníliakivonat
10 dkg étcsokoládé a díszítéshez.

A barackot apróra vágom, összekeverem a mogyoróval, liszttel, cukorral, vanília kivonattal belereszelem a vajat – tapasztalatom, hogy így lehet a hideg vajat legjobban darabolni - , hozzákeverem a tejfölt és összegyúrom. Ezután két órára folpackba csomagolva mehet pihenni a hűtőbe. Az idő elteltével kinyújtom, csillagokat, vagy más tetszőleges formákat szúrok ki belőle és sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütöm. A csokit vízgőz felett felolvasztom és megmártom benne a süteményeket, száradás után pedig mehet a sütisdobozba. Én háromféle díszítést csináltam: lett félig mártott, csokis tetejű és csokicsíkos, nekem ez utóbbi tetszik a legjobban.
Ugyanez Lilahangyánál így néz ki.

3 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Hu, de kar, hogy mar az osszeset becsokiztam, milyen jol nez ki igy is! Es milyen finom...

Névtelen írta...

Szia!nagyon szeretem az oldaladat és sok mindent is megcsináltam is a receptjeid közül!Mos szeretnék segitséget kérni!Látom hogy ezt a receptet a tavalyi kiskegyed konyhájából irtad ki!Nekem is meg volt az a szám,de dajnos a költözködéünk után eltünt, és most szükségem lenne egy receptre belőle.Szóval ha neked még meglenne akkor valahogy eltudnád juttatni a mákos habos sütemény receptjét?megmentenéd az ide karácsonyunkat. Előre is köszi szépen és Áldott Békés Karácsonyt neked és az egész családodnak 8e-mail cimem:nori45@[reemail.hu

Zsuzsi írta...

Nóri, végigtúrtam mindent, sajnálom, hogy nem tudtam segíteni. Szerintem azok között az újságok közt lehetett, amiket a lányom leamortizált, ezért ki kellett dobni.
Neked is és családodnak is boldog karácsonyt kívánok!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails